Ocubo: Cloveske
         ploscice
Uvod

urnik

sodelujoci
Lokacije

Kolofon
Strip
         Core
OTVORITEV FESTIVALA

torek, 25. 5., ob 21.30

Ocubo: ČLOVEŠKE PLOŠČICE

ploščad pred Cankarjevim domom; interaktivna projekcija, do 29. maja, vsak dan 21.30–1.00

Nočna branja na asfaltu 1

instalacije, povezane s stripom in poezijo, ploščad pred Cankarjevim domom, do 12. junija

Nočna branja na asfaltu 2

poezija v stripu, svetlobni plakati (city lighti) v ožjem središču, do 31. maja 2010

 

 

Ocubo: ČLOVEŠKE PLOŠČICE

Projekt Človeške ploščice je avtorska skupina Ocubo prvič razvila za mednarodni svetlobni festival Glow (Eindhoven, NL, 2008). Osnova so posnetki prometa, iz katerih se z digitalizacijo ustvari abstraktne oblike, iz njih pa oblikovne ‘odtise’ za mozaik, projiciran na površino izbrane arhitekture (tokrat Cankarjevega doma). Del projekta je tudi občinstvo. Z barvo oblačil in premikanjem namreč na stavbo izriše projekcijo v realnem času. Gibanje ljudi v urbanem prostoru ustvarja stalno spreminjajoče, živahne vzorce, kar je bistvena značilnost Človeških ploščic.

 

Duet Ocubo (www.ocubo.com) sta Portugalec Nuño Maya in na Portugalskem živeča Belgijka Carole Purnelle. Ustvarjalno se osredotočata na svetlobo kot orodje za preoblikovanje arhitekture. Njun glavni izraz so večmedijske aplikacije in interaktivne instalacije. Carole Purnelle se je po študiju na Institutu St. Luc – Fine Arts v Liegu (BE) izobraževala na School of Visual Arts v Londonu, v EMMA v Angoulèmeu (FR) in v ARCU (PT). Nuño Maya je na ETIC (PT) končal multimedijske študij, podiplomski študij iz medijske umetnosti pa je opravil na CNBDI (FR). Od leta 2000 sta na Portugalskem prejela več pomembnih nacionalnih nagrad ter razstavljala v številnih državah EU in na Japonskem (Expo 2005).

 
SVETLOBNA GVERILA
Mesto!, 25. maj – 12. junij 2010, Ljubljana, Kranj

www.svetlobnagverila.net
 
 
Mesto! je geslo, pod katerim želimo javnemu urbanemu prostoru z instalacijami avtorjev iz mednarodnega področja, dodati novo dimenzijo in nadih zanimivega, vznemirljivega za njegove prebivalce in obiskovalce. Z vsako instalacijo posebej in s celotnim projektom opozarjamo, da je mesto živ, spreminjajoč se organizem, ki ga nikakor ne smemo jemati samoumevno. In da ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled. Mesto (lahko) ponuja raznolike možnosti preživljanja prostega časa in različne ravni kakovosti življenja. Naše začasne intervencije naj spodbudijo vas, prebivalce in obiskovalce, k drugačnemu pogledu; tako na mesto, njegove javne prostore kot na vlogo umetnika pri sooblikovanju in kakovosti življenja v njem.
 
Mesto! obsega AKC Metelkova mesto, Avtobusno postajo Ljubljana, Parki-raj Trdinova, Miklošičev park, Nazorjevo in Čopovo ulico, Zmajski most, Tromostovje, Zlato ladjico na Bregu, ploščad pred Cankarjevim domom, Severni park pri Župančičevi jami in Hrvatski trg nasproti cerkve sv. Petra.
 
Mesto! odpira interaktivna instalacija Človeške ploščice portugalske skupine Ocubo, sooblikujejo pa ga svetlobni objekti Andreja Štularja ter Marka A. Kovačiča in Braneta Ždrala, vezani na letošnjo leto knjige, ki vas vabijo na drzno branje poezije, stripa … Aleksandra Stratimirović, srbsko-švedska umetnica, namerava v središču mesta izpustiti dobre duhove; Katja Lavriša, arhitektka, preoblikovati javne svetilke; Marjeta Zupančič ob pomoči udeležencev delavnice ustvariti podvodno mesto; Natan buriti domišljijo s Proerektorji, atmosfersko-recikliranimi projektorji. Pri preobrazbi mesta bo s študenti arhitekture sodeloval tudi dr. doc. Tomaž Novljan. S časopisom Delo vabimo tudi vas, da s svojimi fotografijami in komentarji na teme: luč, fasade in parki prispevate svoje poglede na vaše mesto.
 
Mesto! vsekakor ne more mimo Ljubljane, svetovne prestolnice knjige: Osebna branja španske skupine Luzinterruptus vabijo k branju na nevsakdanjih mestih; Nočna branja v ljubljanskih parkih omogočajo posebna senčna svetila avtorjev Marka Kovačiča in Braneta Ždrala, Marka Crnobrnje (Štap i kanap) ter Aleša Presetnika; stripi v verzih se berejo na veliko, na svetlobnih plakatih (city lightih) v centru mesta; Kaja Avberšek iz Parki-raja ustvari živahen stanovanjski blok, zaradi katerega se bomo mimoidoči ustavljali in strmeli.
 
Preden Mesto! odpremo, predstavljamo njegove prve začasne prebivalce: Simbionte francoskega kiparja Bernarda Murigneuxa.


 

detektivi, svetlobna, gverila,mesto, city, natanEsku, nocna branja, strip, svetlobe, alessandro, lupi, aleksandra, stratimirovic, daggfeldt, marjeta, zupancic, sasa, kerkos, matej, lavrencic, jean-charles, paumier, roger, tator, gallery, superflux, papelito, svetlobna gverila, svetlobna gverila, lighting, detectives, transantional, nightscapes, nočne, panorame, Strip Core, Strip Core, Slovenia, Forum, Forum Ljubljana, Svetlobna gverila - Reciklaza / Lighting guerrilla - Recycling, detektivi, svetlobne skatle, svetlobna, gverila, reciklaza, recycling, maro, avrabou, dimitri, xenakis, goran, denic, reci:luc, svetlobe, alessandro, lupi, aleksandra, stratimirovic, daggfeldt, marjeta, zupancic, sasa, kerkos, matej, lavrencic, jean-charles, paumier, roger, tator, gallery, superflux, papelito, detektivi svetlobe, festival svtlobe, festival, marko, kovacic, natan, valgusfestival, beograd svetlosti, okrog sveta, nebo, fakulteta za arhitekturo, tomaz, novljan, kaja avbersek, buro, destruct, mats lindstrom, anna koch, svetloba, osvetlitev, svetlobna gverila, svetlobna gverila, lighting, detectives, transantional, strip, core, forum, ljubljana, strip core, 2010, ljubljana, kranj, lighting guerrilla, reci:luc, re:light, reci:svetlo, mesto, city, Bernard, Murigneux, ocubo, luzinterruptus,tomaž,novljan, katja, lavriša, kaja, avberšek, natan, brane, zdralo, andrej, stular, katja, lavrisa, ales, presetnik,andrej, stular, marko, crnobrnja, natanesku, nocna branja, mesto, strip