Aleksandra
                  Stratimirovic: Dobri duhovi
Uvod

urnik

sodelujoci
Lokacije

Kolofon
Strip
                  Core




Aleksandra Stratimirović: DOBRI DUHOVI
Okrepčevalnica Zlata Ladjica, Jurčičev trg 1, Ljubljana
sreda, 26. maj 2010 ob 21.30 (do 12. junija)
 
Projekt prijaznih duhov izpostavlja problematiko zapuščenih stavb: »Obkrožajo nas. Včasih se niti ne zavedamo, da so tu. Neopazni, tihi, vedno pripravljeni pomagati. Nosijo nam živila, obleko, pakirajo smeti. Vsak dan nam pomagajo, ti neslišni pomočniki. Včasih pa se tudi sprostijo in se radovedno odpravijo dogodivščinam naproti. Poletijo preko streh mesta, se igrajo z vetrom, v krošnjah dreves se odpočijejo in uživajo v razgledu. V grmih kličejo za vrabci. Vržejo se v reko in se potopijo v globino. Radi raziskujejo povodni svet … V srcu Ljubljane, pri Čevljarskem mostu, na drugem nadstropju razpadajoče stavbe se vsak večer zbira družba ljubljanskih dobrih duhov, točno nad Zlato ladjico.«
Aleksandra Stratimirović (www.strati.se) se je kot umetnica specializirala za svetlobne objektne in instalacije. Diplomski študij je zaključila na Akademiji za likovne umetnosti in oblikovanje v Beogradu, postdiplomskega na The Royal Institute of Technology v Stockholmu. Realizirala je več stalnih site specific umetniških projektov v Stockholmu, oblikovala luč za beograjsko Pozorište šešira, njene svetilke izdelujejo na Švedskem in v Italiji, razstavlja pa v Nemčiji, na Švedskem, v Italiji, Sloveniji, Srbiji, letos v muzeju Guggenheim v ZDA.
 
Donatorja: Okrepčevalnica Zlata ladjica, Sivent d.d. , Elektrovod instalacije




 
SVETLOBNA GVERILA
Mesto!, 25. maj – 12. junij 2010, Ljubljana, Kranj

www.svetlobnagverila.net
 
 
Mesto! je geslo, pod katerim želimo javnemu urbanemu prostoru z instalacijami avtorjev iz mednarodnega področja, dodati novo dimenzijo in nadih zanimivega, vznemirljivega za njegove prebivalce in obiskovalce. Z vsako instalacijo posebej in s celotnim projektom opozarjamo, da je mesto živ, spreminjajoč se organizem, ki ga nikakor ne smemo jemati samoumevno. In da ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled. Mesto (lahko) ponuja raznolike možnosti preživljanja prostega časa in različne ravni kakovosti življenja. Naše začasne intervencije naj spodbudijo vas, prebivalce in obiskovalce, k drugačnemu pogledu; tako na mesto, njegove javne prostore kot na vlogo umetnika pri sooblikovanju in kakovosti življenja v njem.
 
Mesto! obsega AKC Metelkova mesto, Avtobusno postajo Ljubljana, Parki-raj Trdinova, Miklošičev park, Nazorjevo in Čopovo ulico, Zmajski most, Tromostovje, Zlato ladjico na Bregu, ploščad pred Cankarjevim domom, Severni park pri Župančičevi jami in Hrvatski trg nasproti cerkve sv. Petra.
 
Mesto! odpira interaktivna instalacija Človeške ploščice portugalske skupine Ocubo, sooblikujejo pa ga svetlobni objekti Andreja Štularja ter Marka A. Kovačiča in Braneta Ždrala, vezani na letošnjo leto knjige, ki vas vabijo na drzno branje poezije, stripa … Aleksandra Stratimirović, srbsko-švedska umetnica, namerava v središču mesta izpustiti dobre duhove; Katja Lavriša, arhitektka, preoblikovati javne svetilke; Marjeta Zupančič ob pomoči udeležencev delavnice ustvariti podvodno mesto; Natan buriti domišljijo s Proerektorji, atmosfersko-recikliranimi projektorji. Pri preobrazbi mesta bo s študenti arhitekture sodeloval tudi dr. doc. Tomaž Novljan. S časopisom Delo vabimo tudi vas, da s svojimi fotografijami in komentarji na teme: luč, fasade in parki prispevate svoje poglede na vaše mesto.
 
Mesto! vsekakor ne more mimo Ljubljane, svetovne prestolnice knjige: Osebna branja španske skupine Luzinterruptus vabijo k branju na nevsakdanjih mestih; Nočna branja v ljubljanskih parkih omogočajo posebna senčna svetila avtorjev Marka Kovačiča in Braneta Ždrala, Marka Crnobrnje (Štap i kanap) ter Aleša Presetnika; stripi v verzih se berejo na veliko, na svetlobnih plakatih (city lightih) v centru mesta; Kaja Avberšek iz Parki-raja ustvari živahen stanovanjski blok, zaradi katerega se bomo mimoidoči ustavljali in strmeli.
 
Preden Mesto! odpremo, predstavljamo njegove prve začasne prebivalce: Simbionte francoskega kiparja Bernarda Murigneuxa.


 

detektivi, svetlobna, gverila,mesto, city, natanEsku, nocna branja, strip, svetlobe, alessandro, lupi, aleksandra, stratimirovic, daggfeldt, marjeta, zupancic, sasa, kerkos, matej, lavrencic, jean-charles, paumier, roger, tator, gallery, superflux, papelito, svetlobna gverila, svetlobna gverila, lighting, detectives, transantional, nightscapes, nočne, panorame, Strip Core, Strip Core, Slovenia, Forum, Forum Ljubljana, Svetlobna gverila - Reciklaza / Lighting guerrilla - Recycling, detektivi, svetlobne skatle, svetlobna, gverila, reciklaza, recycling, maro, avrabou, dimitri, xenakis, goran, denic, reci:luc, svetlobe, alessandro, lupi, aleksandra, stratimirovic, daggfeldt, marjeta, zupancic, sasa, kerkos, matej, lavrencic, jean-charles, paumier, roger, tator, gallery, superflux, papelito, detektivi svetlobe, festival svtlobe, festival, marko, kovacic, natan, valgusfestival, beograd svetlosti, okrog sveta, nebo, fakulteta za arhitekturo, tomaz, novljan, kaja avbersek, buro, destruct, mats lindstrom, anna koch, svetloba, osvetlitev, svetlobna gverila, svetlobna gverila, lighting, detectives, transantional, strip, core, forum, ljubljana, strip core, 2010, ljubljana, kranj, lighting guerrilla, reci:luc, re:light, reci:svetlo, mesto, city, Bernard, Murigneux, ocubo, luzinterruptus,tomaž,novljan, katja, lavriša, kaja, avberšek, natan, brane, zdralo, andrej, stular, katja, lavrisa, ales, presetnik,andrej, stular, marko, crnobrnja, natanesku, nocna branja, mesto, strip