Bernard Murigneux: Simbionti
Uvod

urnik

sodelujoci
Lokacije

Kolofon
Strip
                  Core




sobota, 15. 5., od 21.00

Bernard Murigneux: SIMBIONTI

Avtobusna postaja Ljubljana, obrežje Ljubljanice – Tromostovje in Zmajski most, AKC Metelkova mesto

do 12. junija 2010

 

Simbionti živijo sami ali v manjši skupini, namen njihovega obiska pa … kot da ni čisto jasen. S svojo pojavo in mesti pojavljanja vzbujajo začudenje. Gre za živa bitja ali naseljeno votlino?

Njihov izvor je težko ugotoviti. So nekje med organsko tvorbo in konstrukcijo, naravnim in umetnim. So različne velikosti, od človeške do kolosalne. Nekako jim vedno uspe vzpostaviti dialog z urbanim prostorom. Stisnjeni med stene stavb, razleženi na strehi avtobusne postaje, viseči z jeklenih konstrukcij nagovarjajo mimoidoče. Kot da so od nekdaj tu, sledijo toku in utripu mesta, hkrati pa spodbujajo razmišljanja o prostoru. Je naloga simbiontov, ki se  obračajo naravnost na mimoidoče, da vzpodbujajo prevzpraševanje pomena našega bivanja in materialne eksistence stvari? Govori se, da so jih že prej opazili v Talinu, v Estoniji, da pa so malo manj razvite, nesvetleče sorodnike zapazili tudi pod nadvozi, na stavbah in celo v gozdovih v Franciji.

 

Francoski vizualni umetnik Bernard Murigneux (http://bernard.murigneux.free.fr) je zaključil študij kiparstva na Saint-Etienne’s Fine Arts Academy. Simbionte (originalno: Mobilus) je prvič predstavila lyonska Galerie Roger Tator za projekt Hansaflux, ki je kot del programa Valgus festivala v Talinu potekal decembra 2008. Avtor s projekti, kot so Mobilus, Construction Parasite, Colonie problematizira prostor. Da je ta središče njegovega raziskovanja, potrjujejo tudi njegovi fotografski kolaži fiktivne arhitekture, ki se prav tako zdi nekako domača, a hkrati tuja.





 
SVETLOBNA GVERILA
Mesto!, 25. maj – 12. junij 2010, Ljubljana, Kranj

www.svetlobnagverila.net
 
 
Mesto! je geslo, pod katerim želimo javnemu urbanemu prostoru z instalacijami avtorjev iz mednarodnega področja, dodati novo dimenzijo in nadih zanimivega, vznemirljivega za njegove prebivalce in obiskovalce. Z vsako instalacijo posebej in s celotnim projektom opozarjamo, da je mesto živ, spreminjajoč se organizem, ki ga nikakor ne smemo jemati samoumevno. In da ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled. Mesto (lahko) ponuja raznolike možnosti preživljanja prostega časa in različne ravni kakovosti življenja. Naše začasne intervencije naj spodbudijo vas, prebivalce in obiskovalce, k drugačnemu pogledu; tako na mesto, njegove javne prostore kot na vlogo umetnika pri sooblikovanju in kakovosti življenja v njem.
 
Mesto! obsega AKC Metelkova mesto, Avtobusno postajo Ljubljana, Parki-raj Trdinova, Miklošičev park, Nazorjevo in Čopovo ulico, Zmajski most, Tromostovje, Zlato ladjico na Bregu, ploščad pred Cankarjevim domom, Severni park pri Župančičevi jami in Hrvatski trg nasproti cerkve sv. Petra.
 
Mesto! odpira interaktivna instalacija Človeške ploščice portugalske skupine Ocubo, sooblikujejo pa ga svetlobni objekti Andreja Štularja ter Marka A. Kovačiča in Braneta Ždrala, vezani na letošnjo leto knjige, ki vas vabijo na drzno branje poezije, stripa … Aleksandra Stratimirović, srbsko-švedska umetnica, namerava v središču mesta izpustiti dobre duhove; Katja Lavriša, arhitektka, preoblikovati javne svetilke; Marjeta Zupančič ob pomoči udeležencev delavnice ustvariti podvodno mesto; Natan buriti domišljijo s Proerektorji, atmosfersko-recikliranimi projektorji. Pri preobrazbi mesta bo s študenti arhitekture sodeloval tudi dr. doc. Tomaž Novljan. S časopisom Delo vabimo tudi vas, da s svojimi fotografijami in komentarji na teme: luč, fasade in parki prispevate svoje poglede na vaše mesto.
 
Mesto! vsekakor ne more mimo Ljubljane, svetovne prestolnice knjige: Osebna branja španske skupine Luzinterruptus vabijo k branju na nevsakdanjih mestih; Nočna branja v ljubljanskih parkih omogočajo posebna senčna svetila avtorjev Marka Kovačiča in Braneta Ždrala, Marka Crnobrnje (Štap i kanap) ter Aleša Presetnika; stripi v verzih se berejo na veliko, na svetlobnih plakatih (city lightih) v centru mesta; Kaja Avberšek iz Parki-raja ustvari živahen stanovanjski blok, zaradi katerega se bomo mimoidoči ustavljali in strmeli.
 
Preden Mesto! odpremo, predstavljamo njegove prve začasne prebivalce: Simbionte francoskega kiparja Bernarda Murigneuxa.





 

detektivi, svetlobna, gverila,mesto, city, natanEsku, nocna branja, strip, svetlobe, alessandro, lupi, aleksandra, stratimirovic, daggfeldt, marjeta, zupancic, sasa, kerkos, matej, lavrencic, jean-charles, paumier, roger, tator, gallery, superflux, papelito, svetlobna gverila, svetlobna gverila, lighting, detectives, transantional, nightscapes, nočne, panorame, Strip Core, Strip Core, Slovenia, Forum, Forum Ljubljana, Svetlobna gverila - Reciklaza / Lighting guerrilla - Recycling, detektivi, svetlobne skatle, svetlobna, gverila, reciklaza, recycling, maro, avrabou, dimitri, xenakis, goran, denic, reci:luc, svetlobe, alessandro, lupi, aleksandra, stratimirovic, daggfeldt, marjeta, zupancic, sasa, kerkos, matej, lavrencic, jean-charles, paumier, roger, tator, gallery, superflux, papelito, detektivi svetlobe, festival svtlobe, festival, marko, kovacic, natan, valgusfestival, beograd svetlosti, okrog sveta, nebo, fakulteta za arhitekturo, tomaz, novljan, kaja avbersek, buro, destruct, mats lindstrom, anna koch, svetloba, osvetlitev, svetlobna gverila, svetlobna gverila, lighting, detectives, transantional, strip, core, forum, ljubljana, strip core, 2010, ljubljana, kranj, lighting guerrilla, reci:luc, re:light, reci:svetlo, mesto, city, Bernard, Murigneux, ocubo, luzinterruptus,tomaž,novljan, katja, lavriša, kaja, avberšek, natan, brane, zdralo, andrej, stular, katja, lavrisa, ales, presetnik,andrej, stular, marko, crnobrnja, natanesku, nocna branja, mesto, strip