Damijan
                    Kracina & Saso Kalan: drilling
Uvod

urnik

sodelujoci
Kolofon
Program
                      v pdf-ju

Strip
                  Core

English

2010

2010

2009
2008










 
DAMIJAN KRACINA & SAŠO KALAN (SI): Drilling
četrtek, 17. maj, ob 21.30, Galerija Vžigalica (do 16. junija 2012)
www.galapagos.si

Damijan Kracina & Sašo Kalan sta pred enim letom prvič skupaj sodelovala pri realizaciji baletne predstave "33 obratov", kjer sta uspešno združila in prepletla scenografijo, video, svetlobo in zvok. Tam so se pred publiko - tako blizu, da bi se jih lahko dotaknili - vrtele predvsem prečudovite balerine. Pri tokratni postavitvi, v Galeriji Vžigalica, poskušata Damijan Kracina & Sašo Kalan v divji vrtinec svetlobe in zvoka zavrteti celoten prostor galerije in vanj, kot v nekakšno krčevito gibajoče se telo, povleči vse, kar se tam nahaja, vključno s skulpturami, videom in obiskovalci.

DAMIJAN KRACINA (1970) je akademski kipar.  Leta 1999 je magistriral iz videa in kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Pripravil je vrsto samostojnih razstav in sodeloval na številnih skupinskih razstavah in mednarodnih rezidencah. Je dobitnik CEC ArtsLink nagrade za neodvisne projekte leta 2003. Je član Društva za domače raziskave.  Ustvarja na področju kiparstva in intermedijskih umetnosti.

SAŠO KALAN (1974, Montreal), je nekaj let živel v Ljubljani, se preselil na Dunaj in tam končal študij zvočnega oblikovanja. Trenutno deluje v Ljubljani – kot samostojni umetnik in v okviru zavoda Sonolab. Ukvarja se s kompozicijo glasbe za gledališče in ples, produkcijo elektronske glasbe in realizacijo zvočnih inštalacij. Med drugim je ustvaril celostno zvočno podobo slovenskega paviljona na Bienalu Arhitekture v Benetkah 2010, avtorsko glasbo za baletno koreografijo Neverlanding (SNG Opera in balet Ljubljana), kompozicijo za zvočno skulpturo v sodelovanju z Markom Kovačičem (razstava 9+9, MGLC).
S svojim specifičnim pogledom na zvok uspešno sodeluje in ustvarja na različnih področjih umetnosti. Zanimajo ga zvočne pokrajine, recikliranje zvoka, zvočni arhivi in zvok kot del širšega socialnega okolja.
Sodeloval je z različnimi koreografi (Sanja Nešković Peršin, Mala Kline, Irena Tomažin, Joséphine Evrard, Andreja Rauch, Branko Potočan …) gledališkimi režiserji (Jaka Ivanc, Tijana Zinajić, Iztok Lovrič, Meta Hočevar, Dragan Živadinov …) in filmskimi režiserji (Oliver Marčeta, Nejc Saje, Dražen Štader, Tomaž Gorkič ...).
.