Aleksandra Stratimirovic
Uvod

urnik

sodelujoci
Kolofon
Program
                      v pdf-ju

Strip
                  Core

English

2010

2010

2009
2008










 
ALEKSANDRA STRATIMIROVIĆ (SE/RS): V. I. P.
čet., 17. maj, 21.30, Kongresni trg (zgoraj) (do 16. junija 2012)        SODELUJ!
www.strati.se

V.I.P. je belo obarvan krog.

Tri luči, postavljene v trikotnik, so usmerjene v centralno točko, in presečišče svetlobnih sojev oblikuje svetlobni krog. Iz daljave se zdi kot čista, osvetljena arena, ki vabi mimoidoče, da se postavijo pod ta soj luči. Ko mimoidoči vstopi v osvetljeni krog, se ta spremeni v barvno svetlobno igrišče, v katerem se barvne sence raztezajo v vse smeri. V.I.P. ‘nastopajočega’ povzdigne v zvezdo.
Ideja je zasnovana na mešanju barv, v katerem rdeča, zelena in modra (RGB) rezultirajo v beli svetlobi. Ko mimoidoči oz. ‘nastopajoči’ z gibanjem v svetlobnem krogu prekine svetlobni žarek, ustvari senco komplementarnih barv. Prej prazna pasivna belina se spremeni v navdihujočo igro svetlobe in barv.

ALEKSANDRA STRATIMIROVIĆ je soustvarjalka Svetlobne gverile, programska selektorica in avtorica. Je oblikovalka svetlobe in luči, članica The Lighting Detectives Stockholm. Podiplomski študij je zaključila na The Royal Institute of Technology v Stockholmu. Realizirala je tudi več permanentnih site specific umetniških projektov (Jakosberg–oblikovanje interierja ter železniške postaje – Stockholm, Mestna bolnica Stockholm – svetlobna instalacija, Mesto – svetlobna instalacija - Okrožno sodišče Stockholm, Light Sparkle - Univerzitetna bolnišnica Karolinska, V. I. P. - Heidestam school, Tattby-Fågelby ...). Prejela je več nagrad in priznanj za svoje delo, med njimi Targetti Light Art Award; diploma Excellent Swedish Design za Happy Happy ... Letos sodeluje na festivalu tudi kot soavtorica performansa V gibanju.

foto: Robin Hayes