Bertrand
                Gadenne: Delci sveta
Bertrand
                  Gadenne: Delci sveta
Serija video instalacij Delci sveta v urbanem prostoru prikazuje živali, ujete v svet, kot ga je ustvaril človek. Vsaka od njih v mimoidočem vzbudi nelagodje in ga spodbudi k razmisleku o sodobni družbi, našem odnosu do živih bitij in življenja okoli nas. Te dramatične zgodbe o ujetništvu avtor razvija več kot desetletje.

Bertrand Gadenne (1951, Fr), po izobrazbi kipar, je poznan predvsem po video delih. Delci sveta so bili postavljeni že v različna urbana okolja, npr. po Berlinu, Digne-les-Bainsu, v Centru sodobne umetnosti v Pontmainu. Gadennovem ustvarjanju se posvečajo 3 monografije: Résonances (besedila: d’Hélene Portiglia, Catherine Delvigne, Stéphanie Deschamps in Bertrand Gadenne; Musée des Beaux-Arts–Arras, Fr, 2006), Bertrand Gadenne (izdaja z dvd-jem, ki vključuje 13 dokumen-tarnih filmov, besedila: Jean Attali, Jean-Marc Huitorel, Alain Chareyre-Méjan …; Anthese, Fr, 2001); Le temps suspendu (besedila: Régis Durand; Musée-Château, Annecy, Fr, 1993).

Razstavljal je po številnih galerijah, muzejih in centrih za sodobno umetnost. V Ljubljani bomo prikazali 3 njegova dela na 3 različnih lokacijah (Galerija Vžigalica, IRIU in vratarnica na Metelkovi).


urnik sodelujoci Kolofon galerija Program
                      v pdf-ju Strip
                  Core
English
2012
2010
2010 2009
2008
svetlobnagverila.net