Svetlobna gverila
Lighting Guerrilla
Re:akcija
ODPRTJE:
Galerija Simulaker, Novo mesto,
pet., 27. sept. 2013 ob 20.00

-------------------------------------------


1 galerija Simulaker

Raoul Kurvitz: Ormus.

Kultni estonski vizualni umetnik Raoul Kurvitz bo prikazal svoj starejšo serijo svetlobnih slik in objektov Ormus, v kateri izpostavlja principe svetlobe in razodeva, da je tema del svetlobe.


Raoul Kurvitz: Ormus


Raoul Kurvitz: Ormus
2 fasada galerije Simulaker
I DID IT: Emograf. Samo na odprtju!

Izmerite svoj srčni utrip! Emograf je merilnik srčnega utripa. Po meritvi vaš utrip in občutke vizualizira v mozaik barv in zvoka. Unikaten srčni kalejdoskop bo projiciran na fasado Simulakerja. Emograf je izumila avtorsko-produkcijska skupina I DID IT iz Rige.
I DID IT: Emograph

3 prazni hiši na Glavnem trgu - Aleksandra Stratimirović: Dobri duhovi.
Aleksandra Stratimirovic:
                  Dobri duhovi

Projekt izpostavlja problematiko zapuščenih stavb in predstavlja njihove prebivalce, dobre duhove, neopazne, tihe, vedno pripravljene pomagati. Aleksandra Stratimirović, soustanoviteljica Svetlobne gverile, se je kot umetnica specializirala za svetlobne objektne in instalacije.

4 ploščad pred Foto Asja - Marko A. Kovačič & Brane Ždralo: Fatamorgana.
Kovacic in Zdralo:
                  Fatamorgana
Palma sredi Novega Mesta? Fatamorgana? Ja in ne. Svetlobne palme tandema Marko A. Kovačič in Brane Ždralo vas podnevi ščitijo pred sončno pripeko, ponoči pa osvetljujejo vašo knjigo. Vabimo vas, da se pridružite drznemu nočnemu branju literature na javnem prostoru!

5 fasada Sokolskega doma - Jure Miklič: V krempljih.

Svetlobna intervencija je domiselna reciklaža svetlobnih elementov, ki so bili nemara opaženi že na kakšnem partiju v kleti taiste hiše: v oknih razkazano drobovje Sokolca zdaj ustvarja novo zgodbo, v kateri simbolično odmeva tudi usoda hiše oziroma mesta.


6 ploščad pred nekdanjo trgovino Aurora - Kaja Avberšek & Darja Osojnik: Šajn*n*flaj.

Kurja svetlobna gugalnica se prebudi šele, ko se zvečeri, vendar je tudi podnevi prijazna do radovednežev. Ob pazljivi uporabi vama bo nudila številne užitke.

Avberšek & Osojnik: Šajn*n*flaj

7 izložba trgovine Aurora - Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil/FTN: Prostor pod soncem.
FTN: Prostor pod soncem



Avtorici, Klementina Kranvogel in Ana Jelinič, slednja iz Novega mesta, sta v času študija, že pred dvema letoma, pod mentorstvom profesoric Elene Fajt in Marije Jenko javno zamenjali z zasebnim. Prostor pod soncem oz. njegov del, listje z dreves bližnjega parka, sta pred zimo zaprli v stavbo. Mar ti tekstilni listi, premazani z odsevno barvo, opozarjajo, da po vsakem poletju pride zima?

9 sadovnjak Frančiškanskega samostana - ALOU: Bright Talk.

avtorji: Dan Adlešič, Uršula Rihtar, Katarina Muller, Anja Radovič in Katja Špiler, mentor: Boštjan Drinovec.
ALOU: Bright Talk

Bright Talk, ki je bil realizirana lansko leto, je ambientalna instalacija, dinamična ‘oživitev’ vrta z odzivanjem svetlobe na zvok. Gre za neke vrste equalizerski svetlobni sistem. Obiskovalcem omogoča, da s pomočjo mikrofona 'osvetlobijo' svoj glas in na ta način oživijo dvorišče. PRISTOPITE K MIKROFONU IN SPREGOVORITE!
8 atrij kluba LokalPatriot - Andrej Štular: Familija.
  Andrej Stular: Familija
Familija je serija svetlobnih slik, ki oblikujejo svojevrstno topografijo. Avtor vanjo vpleta podobe obrazov različnih kultur. Večplastne slike objekti so kot preslikave iz osebne skicirke.


11 pločnik pred knjigarno Goga - Andrej Štular: Center ZA.
Prostorska postavitev malih svetlobnih objektov, ki vsi bleščeči, topli in domači prav vabijo, da si jih ogledamo, se jih dotaknemo ali celo naselimo vanje.



10 zelenica ob Frančiškanski cerkvi - Marjeta Zupančič Meglič: Skrivnostni vrt.

Samostojna oblikovalka svetlobe je Skrivnostni vrt publiki razkrila že l. 2008 v Ljubljani ob Križevniški cerkvi in na Beograd svetlosti. Ambientalna instalacija je svetlobna igra z odsevi in arhitekturo.

HOTLINE: Če bo kakšna instalacija v težavah, prosimo, pokličite na 031 478730.

Galerija Simulaker je v času Svetlobne gverile odprta med 17.00 in 21.00. Ob ned., pon. in praznikih zaprto.

LJUBLJANA

> Priit Tiimus: barve v arhitekturnem osvetljevanju – predavanje, Fakulteta za arhitekturo, tor., 8. okt. 2013, ob 19.00,


Priit Tiimus, oblikovalec svetlobe in predavatelj iz Tallinna, bo govoril o barvi, novem orodju v arhitekturnem osvetljevanju.
LJUBLJANA

> MORJE SVETLOBE, Mestni muzej Ljubljana – fasada, sob., 12. okt. 2013, ob 20.00.

Rezultati delavnice Morje svetlobe, ki jo je junija v okviru programa Svetlobne gverile v KC Tobačna 001 vodil portugalski studio Ocubo so bili premierno prikazani na portugalskem festivalu Lumina v Cascaisu. V Ljubljani bo s projekcijo na fasado Mestni muzej postal morsko prizorišče.


 
PRODUKCIJA: Strip Core/Forum Ljubljana in Galerija Simulaker/LokalPatriot. Zavod LokalPatriot je del skupine DNŠ: Društvo novomeških študentov, LokalPatriot, Založba Goga in Hostel Situla. // Kustosa: Matjaž Brulc, Katerina Mirović  // Kapetan tehnične divizije: Borut Cajnko // Elektroverzije: Brane Ždralo // Produkcija: Tanja Skale, Irena Gatej // Divizija: Borut Bučinel, Matevž Ftičar, Maid Hadžihasanović, Slavko Kastelic, Grega Mohorčič, Miha Zupan  // Foto: DK // Odnosi z javnostmi: Tanja Poličnik 
KOPRODUCENTI:  Ana Desetnica, MGML, Fakulteta za arhitekturo // SOFINANCERJI: Ministrstvo za kulturo, MONM, MOL, Evropska komisija // SPONZOR: Hotel Park // Posebne zahvale: Katica Balažić, Zoran Ercegović, Marina Katalenić, Vesna Kelbl, Janez Papa, Marta in Albert Račečič, Sebastjan Šeremet in Jana Štrukelj //
Marjeta
                Zupančič: Skrivnostni vrt
Marjeta Zupančič Meglič: Skrivnostni vrt

Svetlobna gverila je del mednarodne mreže festivalov svetlobe in je letos del mednarodnega projekta Spectrum. Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina tega zapisa je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Spectrum Evropska komisija, Program
                  Kultura

2013
2010
2011
2010
2009
2008
kolofon
English
Galerija

Svetlobna gverila


Strip Core