Marko Batista: Elektronska
        cerkev
Marko Batista: Elektronska cerkev

Projekt z naslovom Elektronska cerkev je elektroakustična svetlobna prostorska instalacija, s katero avtor raziskuje arhitekturne odnose med fiziko svetlobe in zvočnimi akustičnimi valovanji odbojev v prostoru. Teoretično izkušnjo črpa iz tradicije lumino-kinetičnih raziskovanj op-arta in minimalizma.

»Eksperimentalno poseganje v senzorično izkušnjo aktivira v gledalcu specifični način percepcije pogleda; spogleduje se z idejami o  nematerialnem, saj svetlobni objekti zabrišejo mejo med fizično okupacijo prostora z določenim predmetom in njegovo zmožnostjo, da je prostor za proizvodnjo že sam sugestivno in atmosfersko okolje. Na ta način približam odnos svetlobe in zvoka kot materiala, ki se lahko v nizu eksperimentalnih procesov oblikuje tako, da svetloba, volumen in obseg zvočnega valovanja predstavljajo premik od odnosov znotraj skulpture k razmerju med gledalcem in konceptualizacijo fizikalnih arhitektur akustike in svetlobe.« /Marko Batista/

 

Marko Batista je v Ljubljani živeči intermedijski umetnik, eksperimentator zvoka, digitalne video slike in performer računalniško generiranih matric. Diplomiral je iz slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, nato pa zaključil še magistrski študij na University of the Arts London - Central Saint Martins. Svoje delo je predstavil na več intermedijskih festivalih in galerijah, tako doma kot v tujini, letos bo gostoval tudi na festivalu svetlobe Lumina na Portugalskem. V zadnjem obdobju redno sodeluje z zavodom Aksioma.

 

Križevniška cerkev je odprta med 18.00 in 23.30. Ob ponedeljkih je zaprta.

/na ogled med 8. septembrom in 26. sept./

 

produkcija: Aksioma-Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, koprodukcija: Festival Ljubljana. Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.


urnik sodelujoci Kolofon galerija Program v pdf-ju Strip
         Core
2013
2012
2010
2010 2009
2008
svetlobnagverila.net
English