Sophie
                Guyot: Svetlobni dom
Sophie Guyot: Svetlobni
                  dom

Svetlobna instalacija švicarske umetnice Sophie Guyot tematizira vprašanje človeških bivališč v prihodnosti. Gre za utopično in poetično raziskavo možnosti bivališča kot novega ekosistema, ki ob predpostavki krčenja in opustošenja habitata predvideva človekovo tesnejše sobivanje z naravo. Avtorica skuša poseči onkraj teorije in predstaviti praktične rešitve, ki burijo domišljijo: gledalec se ob sprehodu med objekti, ki ponoči zaživijo svoje življenje, znajde v skrivnostnem univerzumu, ki se zdi kot iz pravljice. Instalacija nagovarja gledalčeva čutila tudi s pomočjo kompleksnih zvočnih elementov, ki jih oddajajo objekti - slednji se tako pred gledalčevimi očmi spreminjajo v žive senzorične organizme novega biotopa.

 

Sophie Guyot je magistrirala iz umetnostne zgodovine, nato pa se specializirala v oblikovanju svetlobnih objektov in instalacij. Ukvarja se večinoma s svetlobo, pri čemer jo zanimajo predvsem njene prostorske manifestacije. V zadnjih letih se osredotoča na monumentalne instalacije v urbanem prostoru in raziskuje odnos človeka do biotopa. Podpisuje se tudi pod mednarodno uspešno serijo svetil Lamp-roller, ki jih od leta 1999 proizvajajo v Švici.  Svetlobne objekte razstavlja tako na odprtem kot v galerijskem prostoru, s svojimi deli je do sedaj gostovala na številnih festivalih in prireditvah. Na Svetlobni gverili je leta 2011 v vrtu ob Križevniški cerkvi postavila ambientalno instalacijo Into the Blu. Občasno vodi tudi ekološko obarvane delavnice oblikovanja svetlobnih teles in instalacij.

 
/na ogled med 15. in 30. sept./

Postavitev instalacije so omogočili: podjetji Klančar žerjavi, d. o. o., Gomboc d.o.o., Arboretum Volčji potok in Snaga.

urnik sodelujoci Kolofon galerija Program v pdf-ju Strip
                  Core
2013
2012
2010
2010 2009
2008
svetlobnagverila.net




English