OCUBO: Morje svetlobe

OCUBO: Morje svetlobe

Morje svetlobe, ki ga je kot del programa mednarodnega projekta Spectrum ustvaril Ocubo, prikazuje izkušnje otrok iz 4 evropskih držav in fantazijski svet, ki so ga ti ustvarili sami. Več sto risb otrok iz Estonije, Latvije, Portugalske in Slovenije se prepleta z igro teh mladih ustvarjalcev in preraste v mapirani monumentalni umetniški video, ki so ga na delavnicah v omenjenih državah ustvarili portugalski umetniki.

V filmu otroci raziskujejo podvodni svet, ki so ga soustvarili s 'poslikavo' fasade, bežijo pred morskimi psi, se navdušujejo nad odkritji v navdihujočem morskem svetu in pozdravljajo občinstvo z barke, pobarvane z intenzivnimi barvami. Morje svetlobe je bilo premierno prikazano kot sklop 4 zgodb na 4 stavbah, za ljubljansko projekcijo pa so avtorji ustvarili enovito zgodbo in jo prilagodili arhitekturnim značilnostim Mestnega muzeja. Na Poletno muzejsko noč se bo fasada Mestnega muzeja preobrazila v svetlobni podvodni domišljijski svet.


STUDIO OCUBO je specialist za multimedijske in interaktivne umetniške projekte, znan že s prejšnjih edicij Svetlobne gverile – gonilni sili Nuno Maya in Carole Purnelle sta npr. ustvarila Človeške ploščice in Gravitacijsko slikanje (ploščad CD, 2010 in 2012). Oba redno sodelujeta na mednarodnih kulturnih prizoriščih kot samostojna ustvarjalca ali kot Ocubo. Studio se je v zadnjih letih proslavil na mednarodnih svetlobnih prizoriščih z velikimi projekcijami, mapiranimi video projekti, ki na urbanih površinah, predvsem fasadah in obzidjih, pripovedujejo zgodbe, v katere vključujejo tudi arhitekturne elemente. Ocubo je tudi ustanovitelj mednarodnega svetlobnega festivala Lumina, ki je v zadnjih letih v portugalski Cascais vsakič privabil okrog 500.000 obiskovalcev. Na festivalu med drugim letos že tretje leto sodeluje tudi več slovenskih ustvarjalcev in strokovnjakov.

 

Projekt finančno podpira Instituto Camőes Portugal.

Koprodukcija: Mestni muzej Ljubljana. Foto: DK

urnik sodelujoci Kolofon galerija Program v pdf-ju Strip
                  Core
2013 2013
2012
2010
2010 2009
svetlobnagverila.net



English
2008