ANDREA
                  MILTNEROVÁ IN JAN KOMÁREK: Tranzmutation
Andrea
                  Miltnerová in Jan Komárek: Tranzmutacija
 

Izjemno češko plesalko Andreo Miltnerovo smo s predstavo Ples magnetne balerine v živo spoznali že na prejšnji Svetlobni gverili. Tudi tokratna plesna predstava Zlomljena-Tranzmutacija je plod sodelovanja Andree Miltnerove in Jana Komáreka, režiserja in oblikovalca svetlobe ter zvoka.

 

Dvodelni performans daje plesalki možnost, da zapusti svoje običajno sebstvo, posledično pa tudi ostalim ljudem omogoča, da spremenijo svoje videnje plesalke. Slogovna čistost se staplja s poetičnim razpoloženjem nostalgične narave.

 

»S svojim izjemnim solom Miltnerová preizkuša svoje skrajne zmogljivosti in je kot žuželka v sobi. Zvok, svetloba, gib,  interpretacija, vse skupaj tvori nadrealistično študijo zelo resničnega, motenega bitja …« [Volkmar Draeger; Neues Deutschland]

ANDREA MILTNEROVÁ  je angleška plesalka in koreografinja čeških korenin, ki trenutno živi in deluje v Pragi. Zadnjih nekaj let se kot ustvarjalka intenzivno posveča baročnim plesom in njihovi kreativni fuziji s sodobnim plesom: ukvarja se tako z rekonstrukcijami baročnih oper kot tudi s snovanjem avtorskih plesnih performansov, ki temeljijo na raziskovanju giba in etnokoreografskih prvin. JAN KOMÁREK deluje kot režiser, vizualni umetnik, fotograf in oblikovalec svetlobe. V Pragi je zaključil študij oblikovanja in ustvarjal za gledališče. Leta 1983 je emigriral v Francijo, dve leti kasneje pa v Kanado, kjer je ustanovil Sound Image Theatre. Ustvaril je več kot dvajset vizualnih poetičnih performansov. V Kanadi je prejel več prestižnih nagrad za režijo, scenografijo, svetlobno oblikovanje in glasbo. Leta 2001 se je vrnil v Prago, kjer živi in deluje še danes.

 

režija, svetloba in zvok: Jan Komárek

ples: Andrea Miltnerová

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana

urnik sodelujoci Kolofon galerija Program v pdf-ju Strip
                  Core
2015 2014 2013
2012
2010
2010
svetlobnagverila.net


English
2008
2009