ALUO:
        Opazovani
ALUO:
         Opazovani

Avtorji: Špela Roblek, Klara Kotnik, Marjeta Baričevič, Neža Knez, Tin Švagelj, Anže Sever, Tomo Stanič, Staš Vrenko in Tanja Sabol

O ulici, mestu, svetu stopa posameznik sam. V skupini ali brez nje.

Intervencija v ulici je zasnovana na nenadejani interakciji mimoidočega s senzorji, ki sprožijo reflektorje. Ker vsak ugasne 10 s po prižiganju, skupaj sprehajalcu gledalcu osvetlijo celotno pot po ulici. Osvetljevanje spremlja neartikuliran zvok. Izkušnja sprehajalca gledalca je zelo neposredna, saj se okolje odziva izključno na njegove gibe, v temo pa lahko stopi, samo če odide z ulice.

Zanima nas problematika nadzora in opazovanja, hkrati pa odziv človeka na dražljaje iz okolja. S to minimalno postavitvijo, ki je na prvi pogled neopazna, mimoidočega  pahnemo v kaskado intenzivnih hipnih izkustev.

Svetlikanje postavljamo v vsakdanje sodobno življenje, kjer stalno opazujemo in smo opazovani. Opazovanje se vrši, najsi bomo aktivni ali pasivni, bodisi javno ali nelegalno. Kombinacija t. i. spotlighta in spremljajočih neartikuliranih zvokov vzbuja negotovost, nervozo … nekakšen preobrat pozitivnih konotacij svetlikanja.

Posameznik, ki vstopi v prostor naše intervencije, ne ve, kaj se bo zgodilo, ker ga na to nič ne opozarja, zato so njegovi odzivi in občutki, ki jih doživi ob sprožitvi svetlobe, ki je usmerjena le nanj, prvinski. Kot bi ga med vsakdanjim početjem nekdo nepriča-kovano začel fotografirati z močno bliskavico. Človek se ob tem zdrzne, počuti se nelagodno, želi vedeti, kdo ga opazuje in zakaj. Delo torej temelji na hipnem spoz-nanju zavedanja vseprisotnega nadzora posameznika v družbi oz. državljana v državi.

urnik sodelujoci Kolofon galerija Program
           v pdf-ju Strip
         Core
English
2012
2010
2010 2009
2008
svetlobnagverila.net