NOVOST V PROGRAMU SVETLOBNE GVERILE

 

torek, 5.6., 16.00, Slovenska kinoteka, Ljubljana


Kino Otok v Slovenski kinoteki

LAV DIAZ: Stoletje rojevanja (Siglo ng pagluluwal)

r. Lav Diaz, Filipini, 2011, video, cb, 360', ap


Veličastno zlitje določenih temeljnih preokupacij filma in umetnosti nasploh,kot so vera v ideje in ideale, dejanje stvaritve, poskus razumeti Drugega in vloga, ki jo pri tem igra - oziroma bi jo morala igrati - filmska umetnost. Iz vrste prepletenih zgodb se izrisujeta zlasti pripoved o razkroju nekega krščanskega kulta in (avtobiografska) pripoved o fotografu in režiserju, ki ne more dokončati svojega filma.



Uvod

urnik

sodelujoci
Kolofon
Program
                      v pdf-ju

Strip
                  Core


English

2010

2010

2009
2008










 
SEIJUN SUZUKI: Ožigosan za umor (Koroshi no rakuin)
petek, 25. maj, ob  19.00, Slovenska kinoteka – filmska projekcija
www.kinoteka.si

Seijun Suzuki, Japonska, 1967, 35mm, 2.35, čb, 91', svp

Letos se je Svetlobni gverili pridružila Slovenska kinoteka. V okviru programa filmske retrospektive japonskega režiserja bo na ogled posebna projekcija filma Ožigosan za umor (Koroshi no rakuin).

Gorō je poklicni morilec, in sicer prvovrstni. Na 'uradni' lestvici japonskega podzemlja zaseda tretje mesto. Seveda bi bil Gorō rad prvi na lestvici, a ker ne ve, kdo sta tista bolje uvrščena morilca, za to tudi ne more 'poskrbeti'. Na pomoč mu priskoči naključje: drugouvrščenega morilca mu uspe pokončati med varovanjem neke stranke. Prvouvrščeni se mu razkrije pozneje – kot njegov zasledovalec. Po neuspelem atentatu – v odločilnem trenutku na Gorōvi ostrostrelski puški pristane metulj – ga ima za vratom, ker šef Yabuhara meni, da ga je treba kaznovati. Morilec št. 1 se pri tem izkaže za sadista, ki se rad poigrava s svojimi žrtvami … Po ogledu tega filma človek temeljito premisli, koga bo v prihodnje še označeval za ikonoklasta – ta mojstrovina določa raven, ki jo doseže le malokdo. Film kot tak je popolnoma dekonstruiran, nič ne ostane takšno, kot je bilo, temu lahko rečemo le tabula rasa in »za menoj potop«. Pánta rhei. (Rui Hortênsio da Silva e Costa / Österreichische Filmmuseum)

V juniju Slovenska Kinoteka pripravlja še eno filmsko projekcijo, ki bo posvečena vlogi svetlobe v filmu. Kaj in kdaj boste zvedeli na spletni strani Svetlobne gverile in Slovenske kinoteke.

prevod besedila: Klemen Merhar