Jaka
          Mihelic: Rubensova cev
Uvod

urnik

sodelujoci
Kolofon
Program
           v pdf-ju

Strip
         Core

English

2010

2010

2009
2008


 
JAKA MIHELIČ (SI): Rubensova cev
četrtek, 17. maj, ob 21.30, Križevniška cerkev, Ljubljana
www.katabrank.blogspot.com

Heinrich Rubens je na podlagi raziskav Johna La Conta, Rudolpha Koeniga ter Augusta Kundta, ki so bili pionirji v raziskovanju vpliva zvoka na ogenj, leta 1904 v svoji delavnici izvrtal majhnih 200 lukenj v 4 metre dolgo kovinsko cev in jo napolnil z vnetljivim plinom. Ko je prižgal plin, je ta gorel enakomerno, ko pa je na eni strani dodal zvočno telo in zvok, je opazil, da je plamen ustvaril stalen val, ki je enak valovni dolžini tona, ki ga je spustil skozi cev.

Jaka Mihelič, kipar, je poustvaril Rubensovo cev. Na enkratnem dogodku ob odprtju festivala Svetlobna gverila, bo cev plamenela po zvokih 2•2•2•7.

JAKA MIHELIČ (1972) je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomiral iz kiparstva. Leta 2003 je zaključil podiplomski študij restavratorstva na oddelku za restavratorstvo na ALUO. Po študiju je delal kot restavrator, poučeval je tudi na Srednji šoli za fotografijo in oblikovanje v Ljubljani, bil TV voditelj in povezovalec prireditev, špiker na Radiu Študent, vmes pa raziskoval materiale (od mavca, rentgenskih slik do železa) in ustvaril več razstav. S svojimi unikatnimi kolesi Katabrank, katerim v zadnjem času namenja največ pozornosti, se je uvrstil na več selekcioniranih razstav, med njimi na Bienale industrijskega oblikovanja. KATABRANK BICYCLES so prave vozne skulpture. Do sedaj je izdelal 26 koles. S svojim delom se predstavlja tako doma kot v tujimi.

Samo na odprtju!