Kurt
                Laurenz Theinert: GESPINST
Kurt Laurenz Theinert:
                  GESPINST
Ko iz zunanjega prostora vstopimo v razstavni prostor, prestopimo prag stabilnega, t. i. normalnega prostora. Če se prepustimo vizualnim valovom, ki ustvarjajo strukturo prostora, bodisi regularno ali neregularno, harmonično ali disonančno, vstopimo v nestabilni svet, poln presenečenj. Prostor in svetloba dajeta umetniku množico ustvarjalnih možnosti. Gibanje in pozicija v prostoru sta središče Theinertovega ustvarjanja v mediju svetlobe.

Gespinst je svetlobna instalacija iz elektroluminiscentnih žic, ki se v temačni sobi raztezajo pod različnimi koti. Vsaka od njih izžareva svetlobno utripanje v neodvisnem, vendar uniformnem ritmu. Za naše možgane, ki skušajo vedno lo-gično povezati še tako neznatne pojave, postanejo frekvence utripanja kmalu bolj pomembne od posameznega dogodka. To ustvarja ‘Hirngespinst’, privid navideznega gibanja.

Fotograf in svetlobni umetnik Kurt Laurenz Theinert (1963) se v svojih delih osredotoča na vizualna doživetja, ki izhajajo iz podob brez sporočila. V želji po ultimativni dematerializaciji ga abstraktna reduktivna estetika popelje od fotografije k svetlobi. In skozi svetlobo, ta abstraktni hipni medij, raziskuje sodobne umetniške prakse. Je reden gost evropskih festivalov svetlobe in drugih prizorišč sodobne umetnosti. V okviru Svetlobne gverile je doslej predstavil Vizualni piano (Kino Šiška in LokalPatriot, 2011). Do sob., 29. junija 2013.

Galerija Vžigalica je v času Svetlobne gverile odprta med 12.00 in 23.30. Ob pon. je galerija zaprta.

urnik sodelujoci Kolofon galerija Program
                      v pdf-ju Strip
                  Core
English
2012
2010
2010 2009
2008
svetlobnagverila.net




festivali svetlobe