Svetlobna gverila
Lighting Guerrilla
Reakcija 2
Re:akcija 2, 22.-31.maj 2014, Rdeci revirji,
                Hrastnik

Čeprav se stalno prebivališče festivala že vrsto let nahaja v Ljubljani, se Svetlobna gverila kaj rada poda tudi kam proč od te nevzdržne močvirske sparine. Odkrivanje in svetlobno poseljevanje novih krajev je tudi poslanstvo festivala, ki skuša s pomočjo umetnosti v javnem prostoru zakoličiti drugačne perspektive urbanih krajin. Tokrat je knapovska pobuda zakrivila krstno gostovanje v Zasavju, natančneje v Hrastniku, kjer se bo Svetlobna gverila za nekaj dolgih noči posestrila s festivalom Rdeči revirji.

 

Festival Svetlobna gverila izpostavlja in raziskuje vlogo svetlobe v umetnosti, pri čemer se pri predstavljanju slednje najraje osredotoča na javni mestni prostor, ki je dostopen vsakomur: na ulice, trge, izložbe, igrišča, fasade, parke ... Mesto je živ organizem, vendar pa je eden izmed bistvenih pogojev za njegovo živost tudi nenehna infuzija tistih vročekrvnih vsebin in praks, ki mesto spreminjajo v poligon kreativnosti, v prostor igrive domišljije, kjer se odpirajo možnosti drugačnega pogleda ter sveže izrabe vsega tistega, kar se kot samoumevno sicer tako rado zabriše v enolično neopaznost vsakdana.

Inštalacije in objekti z univerzalnim, vsem razumljivim, besednjakom svetlobe tako zarisujejo nove koordinate mestnega tkiva in nagovarjajo njegove prebivalce. Svetlobna gverila izrablja privlačnost svetlobe, ki oživlja in poživlja prostor, da bi njegovo funkcionalno vrednost vsaj začasno opremila z elementi estetskega. Svetlobna gverila tako spodbuja razmislek o poslanstvu umetnosti kot tudi o vlogi umetnika v javnem prostoru, ki se sooča z nezadržnim krčenjem in vsestransko degradacijo. Projekt tako nenazadnje opominja tudi na vlogo in odgovornost slehernika pri zagotavljanju kakovosti življenja v okolju, kjer le-ta prebiva.

V Hrastniku bo na ogled skoraj ducat postavitev slovenskih avtorjev in avtoric in kar dve deli srbsko-švedske umetnice in soustanoviteljice festivala Aleksandre Stratimirović: oživele bodo tako zapuščene mestne izložbe, kot opusteli rudniški jaški, skrivnostna in čarobna svetloba bo naselila  parke in ulice. Vabljeni k raziskovanju!


laboratorij Svetlobne gverile

oblaki



1 Avla Delavskega doma - Tilen Sepič: Oblaki

Oblaki, ki jih boste ustvarili na delavnici, bodo razstavljeni v Hrastniku in Ljubljani.

V programu Laboratorija Svetlobne gverile bo letos potekalo več delavnic. Kar dve bosta pod vodstvom Tilna Sepiča (asistiral mu bo David Krančan), soavtorja projekta Od oblike do oblike, ki je bil na lanskoletni ediciji festivala na ogled v Galeriji Vžigalica.

Cilj delavnice Oblaki je spoznati vpliv različnih (difuznih) materialov na svetlobo. Kakšna svetloba nastane, ko pred svetlobni vir postavimo določen material? Kakšno svetlobo zahteva določen objekt? V uvodnem delu bomo z različnimi svetili in materiali raziskali medsebojno součinkovanje, potem pa izdelali svetlobne objekte oz. svetila, ki oddajajo  mehko, difuzno svetlobo, so mehki na dotik, njihova struktura pa spominja na oblake.


Končni izdelki bodo razstavljeni na obeh letošnjih edicijah festivala Svetlobna gverila, meseca maja v Hrastniku (22.-31. maj), kjer bo program Svetlobne gverile del programa festivala Rdeči revirji, in septembra v Ljubljani


Tilen Sepič je multidisciplinarni oblikovalec in intermedijski umetnik, samozaposlen v kulturi. Deluje na področjih industrijskega oblikovanja, oblikovanja svetlobe, interaktivne studijske fotografije, oblikovanja doživetij ter interaktivnih inštalacij na osnovi svetlobe ter zvoka.


 

Aktiven je na področju spodbujanja DIY ter open-source kulture. Je soustanovitelj co-working prostorov "Kreativna cona Šiška", kreativne skupine "Rompom" in kolesarskega društva "Muslauf". Sodeluje z elektronsko AV eksperimentalno skupino Theremidi Orchestra. S svojim strokovnim znanjem je sodeloval pri izvedbi delavnic na temo open-source ter open-hardware, 3d-tiskanja, 3d-skeniranja ter 3d-modeliranja v laboratoriju za znanost in umetnost Ljudmila, maker-labu RogLabu ter Popup-dom Fab-labu. V zadnjih letih se najraje posveča oblikovanju unikatnih luči. Fascinacijo nad svetlobo izraža v intermedijskih panogah, kot so avdiovizualna umetnost, interakcijsko oblikovanje, fotografija, ter interaktivna videografija, prilagojena hitro rastoči tehnologiji spletnih ter mobilnih medijev. S spletnimi dnevniki in galerijami, kjer ustvarja avtorsko vsebino, analizira viralno obnašanje umetniških vsebin na spletu. Od leta 2006 je prejel številne nagrade iz področja produktnega oblikovanja.


Brezplačna delavnica je namenjena za starejše od 14 let.
Omejeno število udeležencev. Obvezne prijave!

 


Informacije in prijave:

e: branko.potocan@guest.arnes.si

t: 041 380 594 - Mojca Ulaga (Rdeči revirji)


2 pločnik pred Delavskim domom - Andrej Štular: Center ZA.
 

Prostorska postavitev malih svetlobnih objektov, ki vsi bleščeči, topli in domači prav vabijo, da si jih ogledamo, se jih dotaknemo ali celo naselimo vanje. Na ogled samo do 25. maja.




8 zelenica pri tržnici - Marjeta Zupančič Meglič: Skrivnostni vrt.

Ambientalna instalacija temelji na svetlobni igri z odsevi, ki zaplešejo po arhitekturi in jo spremenijo v sanjsko podobo.

Marjeta Zupančič: Skrivnostni vrt

3 pasaža med Delavskim domom in izpostavo DURS-a - Aleksandra Stratimirović: V.I.P.


Ko vstopite v belo obarvan krog sami zažarite v soju luči - spremenite se v epicenter pozornosti, postanete zvezda, v katero so uprte vse luči sveta.




Aleksandra Stratimirovic:
                  VIP

4 ploščad pred trgovino CIKCAK - Kaja Avberšek & Darja Osojnik: Šajn*n*flaj.


Kurja svetlobna gugalnica se prebudi šele, ko se zvečeri, vendar je tudi podnevi prijazna do radovednežev. Ob pazljivi uporabi vam bo omogočila vrtoglave užitke.

Avberšek & Osojnik: Šajn*n*flaj

5 park med blokoma Log 12 in Log 7 - Marko Crnobrnja: Past za bralce.
 

Ker knjige ne morejo preživeti brez bralcev, ki postajajo vse bolj redki in dragoceni, se je Marko Crnobrnja odločil, da knjigam priskoči na pomoč: iznašel je posebno napravo, s katero si lahko sleherna knjiga ujame čisto svojega bralca.


6 izložba trgovine Titanik, Log 10 - Andrej Štular: Familija.
 

Familija je serija svetlobnih slik, ki oblikujejo svojevrstno družbeno topografijo, saj avtor vanjo vpleta podobe obrazov različnih kultur. Večplastne slike-objekti so kot preslikave iz osebne skicirke.



Andrej Stular: Familija





------------------------------------------------------

HOTLINE: Če bo kakšna instalacija v težavah, prosimo, pokličite na 031 766 399 (Neven).

7 park za stolpnico Log 3 - Marko A. Kovačič & Brane Ždralo: Fatamorgana.
 

Palma sredi Hrastnika? Fatamorgana? Da in ne. Svetlobne palme Marka A. Kovačiča in Braneta Ždralo vas podnevi ščitijo pred sončno pripeko, ponoči pa osvetljujejo vašo knjigo. Pridružite se nočnemu branju literature na javnem prostoru!

Kovacic in Zdralo:
                  Fatamorgana

9 stavba nad tržnico - Aleksandra Stratimirović: Dobri duhovi.
 

Kaj se zgodi, ko se v stavbo naselijo dobri duhovi, te neopazne in tihe prikazni, ki so vedno pripravljene pomagati?

Aleksandra Stratimirovic:
                  Dobri duhovi



10 izložba trgovine nasproti Mladinskega centra - Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil/ FTN: Prostor pod soncem.


Avtorici Klementina Kranvogel in Ana Jelinič sta že v času študija javno zamenjali z zasebnim in listje z dreves bližnjega parka pred zimo zaprli v stavbo. Listje osvetljeno z UV svetlobo opozarja, da po vsakem poletju pride zima.


FTN: Prostor pod soncem

11 v potoku pred Mladinskim centrom - ALUO: Bright Talk.

avtorji: Dan Adlešič, Uršula Rihtar, Katarina Muller, Anja Radovič in Katja Špiler. mentor: Boštjan Drinovec.


Bright Talk je ambientalna instalacija, dinamična ‘oživitev’ rudniškega jaška s svetlobo in zvokom. Gre za neke vrste equalizerski svetlobni sistem, ki obiskovalcem omogoča, da s pomočjo mikrofona 'osvetlobijo' svoj glas. PRISTOPITE K MIKROFONU IN SPREGOVORITE!


ALOU: Bright Talk

PRODUKCIJA: Strip Core/Forum Ljubljana in Zavod Vitkar //  Kustosa: Katerina Mirović, Matjaž Brulc // Kapetan tehnične divizije: Borut Cajnko // Divizija: Borut Bučinel, Matjaž Brulc, Marko Kociper, Miha Zupan // Foto: DK // KOPRODUCENTI: MC Hrastnik, Ana Desetnica // SOFINANCERJI: Ministrstvo za kulturo, MO Hrastnik // POSEBNE ZAHVALE: Občina Hrastnik, KRC Hrastnik, Rudnik Trbovlje Hrastnik, Senad Burzić, Mladinski center Hrastnik





2013
2010
2011
2010
2009
2008
kolofon
English




festivali svetlobe
Strip Core