Michael
        Bosanko: Svetlobni grafiti

Michael Bosanko: Svetlobni grafiti

performans in projekcija, delavnica

 

BREZPLAČNA DELAVNICA SVETLOBNIH GRAFITOV

Atrij ZRC; nedelja, 31. maj 2015, med 21.00 in 23.30

prijave (do 20. 5. oziroma do zapolnitve mest): core@mail.ljudmila.org

 

PERFORMANS

Michael Bosanko se je pri svojem delu specializiral za t. i. svetlobne grafite (light graffiti). Princip te tehnike temelji na fotografiji, pri čemer izrazito dolge ekspozicije omogočajo fotografski zapis gibanja svetlobnih teles. Ekspozicije so lahko dolge tudi do ene ure; avtor pri tem uporablja različne vire svetlobe, od bakel do klasičnih luči in led diod. Rezultat je fotografsko delo, ki v tem mediju zapiše risanje s svetlobo v prostoru. Vključitev ljudi in elementov prostora, okoli katerih je nato zasnovana svetlobna risba, omogoča izkušenemu risarskemu mojstru, kakršen je Michael Bosanko, snovanje izjemnih svetlobnih kompozicij, ki jih avtor nato projicira v prostor. Avtor tako ovekoveča sicer minljive podobe, ki izhajajo iz gestualnosti in so na prvi pogled skrite in nevidne.

 

Projekt je participatornega in performativnega značaja, saj zahteva aktivno udeležbo publike, s katero avtor izvaja svetlobne grafite in jih snema, njihov izbor pa sproti projicira v prostoru. V času njegovega bivanja v Ljubljani se obeta tudi brezplačna delavnica, kjer se bodo udeleženci seznanili z osnovami te tehnike in ustvarjalnimi možnostmi, ki jih ponuja.

 

Valižanski umetnik MICHAEL BOSANKO je samouk, ki se je sprva posvečal povsem klasični fotografiji. Rojen je bil v Cardiffu, trenutno pa živi in deluje v Južnem Walesu. Na začetku novega tisočletja je začel postopoma in sprva povsem naključno odkrivati možnosti, ki mu jih ponuja sodobna digitalna fotografska tehnika, s katero je pričel ustvarjati svetlobne grafite. V tej kreativni niši velja za enega vodilnih ustvarjalcev v Veliki Britaniji. Do sedaj je gostoval na vrsti festivalov po vsem svetu. Sodeluje tudi s številnimi zasebnimi in komercialnimi naročniki. // Koprodukcija: ZRC SAZU

urnik sodelujoci Kolofon galerija Program v pdf-ju Strip
         Core
2013 2013
2012
2010
2010 2009
svetlobnagverila.netEnglish
2008