Svetlobna gverila
Lighting Guerrilla

GALERIJA 2014

---------------------------------------------
Svetla prihodnost
8. sept. - 10. okt. 2014, Ljubljana

ODPRTJE
ponedeljek, 8. september 2014, ob 21.00,

Galerija Vžigalica, Ljubljana


Osma edicija festivala Svetlobna gverila poteka pod okriljem teme SVETLA PRIHODNOST. V teh negotovih časih se mnogi ozirajo za tistim, kar nam bo prinesel jutrišnji dan: vizije prihodnosti so zaznamovane z utopičnimi kot tudi s scela pogubnimi scenariji. Tehnološka evforija, okronana z ideologijo nenehne rasti in napredka, ki je zaznamovala minulo stoletje, se v aktualnem umika vse globljemu zavedanju o posledicah, ki jih je razvoj prinesel družbi in okolju. Mantra kapitalizma se sooča z globoko strukturno krizo, medtem ko klimatske spremembe povzročajo vse več ekoloških tegob - oboje bo nedvomno prineslo daljnosežne in nepopravljive posledice za usodo človeštva. Festival seveda ne more ponuditi dokončnih odgovorov na izzive prihodnosti, kljub temu pa smo mednarodno obarvani program zasnovali s tistimi projekti, ki na kritičen ali pač satiričen način izpostavljajo in prevprašujejo različne vizije časa, ki šele prihaja. Razstavni projekti vabijo h kritičnemu premišljanju o prihodnosti, katere 'svetlost' se nemara izkaže zgolj za ironičen podton, namenjen dobronamernemu sejanju dvoma.

Letos bodo v središču pozornosti projekti, ki so jih zasnovali domači in tuji umetniki različnih generacij, privrženci mnogovrstnih izraznih poetik in narativov, in katerih prvi skupni imenovalec je seveda izraba takšnih in drugačnih elementov svetlobe. Kot v prejšnjih letih se bo glavnina festivala tudi tokrat naselila v bližnjo okolico Trga Francoske revolucije, s svetlobnimi instalacijami, objekti in projekcijami pa bomo poselili tudi mnogotere kotičke javnega prostora in drugih ljubljanskih razstavišč. Tokrat se družimo tudi s festivalom Mesto žensk.


FESTIVALSKI URNIKSODELUJOČI Avtorji:

Aleksandra Stratimirović (
RS/SE), Max Sudhues (DE), Mirko Malle in AAI (at/si/svet), Artificiel (CA), Maro Avrabou in Dimitri Xenakis (FR), Sophie Guyot (CH), Alessandro Lupi (IT), Norman McLaren (CA), Andrea Miltnerová (UK/CZ), Martin Bricelj Baraga, Matej Stupica, Natalija R. Črnčec, Nina Šulin in Andrej Hrvatin, Marko Batista in Srdjan Deba, IZLAND in jesusonecstasy, Zoran Srdić Janežič in Jana Putrle Srdić, Tilen Sepič, Tomaž Novljan, Staš Sotlar, Martin Podlogar, Tomo Markočič (vsi SI) …

 

LOKACIJE FESTIVALA:
City Lights, izložbena okna v središču Ljubljane, Galerija Vžigalica, Križevniška cerkev, vrt ob Križevniški cerkvi, Križevniška in Gosposka ul., CSU Vodnikova domačija, Španski borci, Novi trg, Atrij ZRC, 
MoTA Point, MGLC, Arkade ob Tromostovju, Arheloški park Emona - Zgodnjekrščansko središče, Kino Šiška, Slovenska kinoteka, galerija Alkatraz/Metelkova mesto, Plesni Teater Ljubljana ...--------------------------------------------

Program Svetlobne gverile je del mednarodnega projekta Spectrum 14|15. Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Laboratorij Svetlobne
            gverile

 

sobota, 13. september 2014, MGLC

10.-21.00 – delavnica

21.00-24.00 – razstava

 

Svetlobna delavnica Bivališča

Mentorica: Sophie Guyot

Asistent: David Krančan

 

prijave:
Lili Šturm (MGLC), t: 01/ 2413 818,
 e: lili.sturm@mglc-lj.si

 

Delavnica, ki jo bo vodila priznana švicarska umetnica Sophie Guyot, bo posvečena izdelavi  zavetišča oziroma enostavnega bivališča. Te krhke rudimentarne zgradbe so običajno nepopolne in nestabilne strukture, zgrajene iz običajnih vsakdanjih materialov in zavrženih predmetov. Večinoma so zgrajeni ročno, in kot taki lahko postanejo del specifične življenjske agende, ki stremi k približevanju in sobivanju z naravo. Zastavlja se vprašanje, če lahko takšno bivališče postane tudi alternativa mestnemu stanovanju? Cilj te enodnevne brezplačne delavnice je zasnova svetlobnega bivališča, narejenega iz vej in lahke raztegljive sintetične tkanine (lycra). Čez dan dajejo objekti vtis divjega kampa, ponoči pa zaradi umetne svetlobe zaživijo novo življenje in postanejo prave svetleče skulpture.

Instalacije, ustvarjene na delavnicah, bodo za en večer umeščene v park ob Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Tivoliju.


Delavnica je brezplačna.
Koprodukcija: MGLC


Max Sudhues

Max Sudhues
: Sence prihodnosti
Aleksandra Stratimirovic: Moja svetla
          prihodnost

Aleksandra Stratimirovic: Moja svetla prihodnost
Bivlaisca

Sophie Guyot: Bivališča, risba: Kaja AvberšekLaboratorij Svetlobne
            gverile

TILEN SEPIČ: Oblaki
Laboratorij Svetlobne gverile - delavnica

MGLC, Ljubljana

tor.-čet., 1.- 3. juilij 2014, 10.00-18.00, vmes pavza za kosilo

Brezplačna delavnica je namenjena za starejše od 14 let. Omejeno število udeležencev. Obvezne prijave!

INFO IN PRIJAVE:

Lili Šturm (MGLC), t: 01/ 2413 818,
e: lili.sturm@mglc-lj.si


VEČ >>


UTRINKI IZ DELAVNICE

Re:akcija 2014
TILEN SEPIČ: Oblaki
Laboratorij Svetlobne gverile - delavnica

Mladinski center Hrastnik

sob.-ned., 17.-18. maj 2014, 10.00-18.00, vmes pavza


Re:akcija 2014
22. - 31. maj 2014
Delavski dom in druge lokacije, Hrastnik

Svetlobna gverila bo leto 2014 začela z reakcijo. Tokrat bo gverila razsvetlila Hrastnik kot dopolnilni program festivala Rdeči revirji. Konec maja s podobnim programom kot v Novem mestu.

ODPRTJE:
22. maj 2014 ob 2014,
pred Delavskim domom Hrastnik


VEČ >>

oblaki

Udeleženka delavnice v akciji


oblaki

Tilen Sepič: Oblaki

Aleksandra Stratimirovic: VIP


Aleksandra Stratimirović: VIP

2013
2010
2011
2010
2009
2008
Galerija
Program v pdf-ju


English
Strip Core