Ocubo

Ocubo

Večmedijski projekt Svetlobne slike vabi obiskovalce in mimoidoče, da tri noči zapovrstjo s svetlobo poslikajo fasado Mestnega muzeja. Interaktivna platforma ponuja v uporabo različne barvne vzorce, s katerimi lahko udeleženci ustvarijo kalejdoskop vzorcev živahnih barv. Svetlobne slike so del mednarodnega projekta Spectrum 14|15, ki ga sofinancira Evropska skupnost in katerega namen je spodbujati svetlobne umetniške projekte v javnem prostoru.

V okviru projekta Spectrum 14|15 bodo svetlobne slike prebivalcem petih mest v petih evropskih državah omogočile spoznavanje kulture drugih štirih držav. Z mešanjem tradicionalnih ornamentov in tipičnih elementov iz ljudske zakladnice sodelujočih držav so možnosti ustvarjanja neskončne. Projekcija na fasadah znanih stavb vsake od sodelujočih držav (Portugalska, Finska, Češka, Poljska in Slovenija) bo prebivalcem in obiskovalcem mesta omogočila, da se izrazijo na sicer znani stavbi in prikažejo drugačne načine gledanja na stavbo in njene arhitekturne elemente ter svoje poglede delijo z drugimi.


OCUBO je mednarodno priznan avtorsko-produkcijski studio, ki s svojimi mapiranimi video projekcijami redno gostuje na mednarodnih prizoriščih. Je tudi producent največjih večmedijskih projekcij na Portugalskem. Njihovi projekti pogosto vključujejo interaktivno noto, saj je namen njihovega ustvarjanja tudi komunikacija s publiko oziroma interakcija, s katero gledalec postane soustvarjalec umetniškega dela. S projekcijami na stavbe, obzidja in druge arhitekturne elemente Ocubo spodbuja publiko tudi k razmisleku o svojem okolju in kulturi.


Del uporabljenih elementov je iz knjig:

Ivan Razboršek: Slovenska krasilna umetnost (1992); Bogdan Grom: Slovenski ornamenti (1950); Jože Karlovšek: Slovenski ornament, Ljudski in obrtniški izdelki (1937). Posebna zahvala: Slovenski etnografski muzej, Koprodukcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane

Projekt sta podprla Instituto Camőes Portugal in Conrad electronics d. o. o.

urnik sodelujoci Kolofon galerija Program v pdf-ju Strip
                  Core
2013 2013
2012
2010
2010 2009
svetlobnagverila.net



English
2008