Kari
                Kola. Nordic Elements
Laboratorij
                    Svetlobne gverile: Park Geometrika

 

V družbi finskega velemojstra osvetljevanja Karija Kole se Laboratorij Svetlobne gverile tokrat podaja k izvedbi enega zahtevnejših projektov doslej – ambiciozna osvetlitev ljubljanskega parka Zvezda predstavlja zaključno etapo večmesečne delavnice, ki jo je Kari Kola zastavil skupaj z dijaki in študenti (ter njihovimi profesorji) Fakultete za arhitekturo, Naravoslovnotehniške fakultete – Oddelek za tekstilstvo, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter Srednje šole za oblikovanje in fotografijo.


S projektom preizkušamo sodobne tehnike urbanega osvetljevanja. Zasnova osvetlitve izhaja iz geometrije parka in njegove flore, pri čemer uporaba različnih dinamičnih svetlobnih virov in lebdečih skulptur ustvarja poseben izkustveni ambient. Zasnovan kot ogromna instalacija na prostem se park preobrazi v geometrijski poligon luči in abstraktnih oblik, ki neprestano spreminjajo njegov karakter. Projekt je še toliko bolj dragocen zaradi sodelovanja več skupin študentov in dijakov, ki bodo ob umetniku in somentorjih (Elena Fajt, Marija Jenko, doc. dr. Tomaž Novljan, Boštjan Drinovec in Damijan Kracina) krepili svoje znanje in izkušnje s področja rabe in oblikovanja svetlobe ter kolektivnega dela. 

 

KARI KOLA je umetnik in oblikovalec svetlobe, ki je v svoji karieri izvedel osvetljevanje številnih komercialnih in umetniških projektov, podpisuje pa se tudi pod vrsto pogosto nadvse obsežnih svetlobnih instalacij v naravnem okolju. Kari Kola deluje kot tehnični in umetniški vodja številnih produkcij, značilno za njegovo delo pa je vešče prepletanje različnih izraznih sredstev in medijev. Je ustanovitelj uspešnega podjetja Valoparta in festivala Aurora Carealis, ki je na Finskem prvič potekal lanskega decembra.

 
Do 1. junija.


urnik sodelujoci Kolofon galerija Program v pdf-ju Strip
                  Core
2013 2013
2012
2010
2010 2009
svetlobnagverila.net



English
2008