Robyn
        Moody
Robyn Moody

 

Kanadskega umetnika Robyna Moodyja so za projekt Konstelacija navdihnile lučke zvočne opreme, računalnika in njegovih perifernih enot. Utripajoče lučke spečega računalnika v temnem umetniškem studiu so avtorja spomnile na utripajočo zvezdo, pulzar. Lepota tega prizora, za katerega se je kmalu zavedel, da se dnevno odvija na vseh koncih sveta, ga je spodbudila, da poustvari videno in v obliki razstave predstavi širši javnosti. Zastavil si je nalogo, da prikaže ta prizor v njegovi popolni obsežnosti in na ta način vizualizira njegovo lepoto in ekstravaganco.

S projektom avtor hkrati želi izpostaviti problematiko osvetljevanja praznih prostorov, npr. trgovin. Koliko energije se porabi za nočno osvetljevanje trgovin, ki so odprte zgolj 8 od 24 ur dnevno, a osvetljene ves čas? Avtor je prišel do zaključka, da se letno porabi skoraj 3 tone premoga za osvetljevanje ene same prazne sobe. Elektronska oprema pa s svojo majhno porabo in sicer še vedno ne nujno potrebno svetlobo, ki sveti skozi okna, deluje čudovito in pomirjevalno.

Z led lučmi, razpostavljenimi v temnem galerijskem prostoru, želi avtor obiskovalcu približati to lepoto, ki daje vtis, kot da bi zrl v globoko vesolje. Sočasno na obiskovalca deluje dezorientacijsko.

 

ROBYN MOODY je leta 2006 končal študij na univerzi NSCAD in na specifičen in večplasten način pristopa k ustvarjanju umetniških projektov. V zadnjem času se posveča predvsem instalacijam, elektroniki, mehanizmom, zvoku in skulpturi. Njegova dela so pogosto humorna, nenavadno lepa, a hkrati prikrivajo temno skrivnost. Moody v svojem delu raziskuje odnos med tehnološkim napredkom, človeškim verovanjem in interpretacijami sveta kot tudi človeški odnos do znanosti, politike in narave.

V zadnjem desetletju Moody redno razstavlja na umetniških prizoriščih v Kanadi in Evropi, med njimi npr. Kling in Bang (Reykjavik), La Fabbrica del Vapore (Milano), KWAG (Kitchener/Waterloo), Galerija PM (Berlin), Lydgalleriet (Bergen), festival AND (Liverpool), Bienale sodobne umetnosti Alberta (Edmonton), Confederation Centre for the Arts (Charlottetown), BIAN (Montréal) in Mois Multi (Québec). Dvakrat, leta 2010 in 2012, je bil nominiran za kanadsko nagrado Sobey Art Award.

 


urnik sodelujoci Kolofon galerija Program v pdf-ju Strip
         Core
2013 2013
2012
2010
2010 2009
svetlobnagverila.netEnglish
2008