(SO)delujem - veččutni vodstvi po razstavi v
                galeriji Vžigalica

Ustvarjalna pisarna (SO)delujem

Ustvarjalna pisarna (SO)delujem se med drugim osredotoča na spremljevalne projekte ob razstavah, predvsem na veččutna vodstva. Veččutna vodstva omogočajo slepim in slabovidnim, da si z drugimi čutili ustvarijo vtis o posameznih razstavljenih delih in razstavi kot celovitem delu. Ta vodstva niso namenjena zgolj hendikepiranim pač pa širši publiki. S tem projektom jim avtorice približajo svet slepih in slabovidnih, hkrati pa obiskovalce spodbudijo, da ob ogledu razstave vklopijo še druga čutila in v svet vizualne umetnosti vstopijo skozi 'druga vrata'. Veččutno vodstvo je zasnovano tako, da obiskovalci pri dojemanju razstavnih eksponatov uporabijo prav vsa čutila: sluh, vid, vonj, okus, tip. Avtorji pripravijo določene vmesnike, kot so različni predmeti ali živila, s katerimi prek drugih čutil, na primer tipa, vonja ali okusa, obiskovalcem približajo umetnost. S pogovorom o njihovi izkušnji udeležence hkrati spodbujajo k razmišljanju o občutenem, o umetnosti nasploh in o svetu hendikepiranih.

Na dveh vodstvih po razstavi Svetlobne gverile v galeriji Vžigalica bo ekipa (SO)delujem predstavila svetlobno umetnost v drugi luči. 'Kako videti svetlobo brez vida?' in 'Kako videti v temi?' sta vprašanji, na kateri nam bo skozi vodstvo poskušala odgovoriti Ustvarjalna pisarna (SO)delujem.

 

USTVARJALNA PISARNA (SO)delujem v svoje projekte vključuje tako strokovnjake kot hendikepirane, ki pomagajo predstaviti avtentično izkušnjo umetnosti. Za širjenje dostopa do kulture in prispevek k strpnejši družbi je Evropska komisija UP (SO)delujem uvrstila med 25 primerov dobre prakse. Ustvarjalna Pisarna (SO)delujem se je razvila iz projektov (SO)delujem in AKTIV. Vodijo tudi usposabljanje in izobraževanje kulturnih delavcev za tovrstno delo.

 

 


urnik sodelujoci Kolofon galerija Program v pdf-ju Strip
                  Core
2013 2013
2012
2010
2010 2009
svetlobnagverila.net



English
2008