Seijun
          Suzuki: Ožigosan za umor
Uvod

urnik

sodelujoci
Kolofon
Program
           v pdf-ju

Strip
         Core

English

2010

2010

2009
2008


 
SEIJUN SUZUKI: Ožigosan za umor (Koroshi no rakuin)
petek, 25. maj, ob  19.00, Slovenska kinoteka – filmska projekcija
www.kinoteka.si

Seijun Suzuki, Japonska, 1967, 35mm, 2.35, čb, 91', svp

Letos se je Svetlobni gverili pridružila Slovenska kinoteka. V okviru programa filmske retrospektive japonskega režiserja bo na ogled posebna projekcija filma Ožigosan za umor (Koroshi no rakuin).

Gorō je poklicni morilec, in sicer prvovrstni. Na 'uradni' lestvici japonskega podzemlja zaseda tretje mesto. Seveda bi bil Gorō rad prvi na lestvici, a ker ne ve, kdo sta tista bolje uvrščena morilca, za to tudi ne more 'poskrbeti'. Na pomoč mu priskoči naključje: drugouvrščenega morilca mu uspe pokončati med varovanjem neke stranke. Prvouvrščeni se mu razkrije pozneje – kot njegov zasledovalec. Po neuspelem atentatu – v odločilnem trenutku na Gorōvi ostrostrelski puški pristane metulj – ga ima za vratom, ker šef Yabuhara meni, da ga je treba kaznovati. Morilec št. 1 se pri tem izkaže za sadista, ki se rad poigrava s svojimi žrtvami … Po ogledu tega filma človek temeljito premisli, koga bo v prihodnje še označeval za ikonoklasta – ta mojstrovina določa raven, ki jo doseže le malokdo. Film kot tak je popolnoma dekonstruiran, nič ne ostane takšno, kot je bilo, temu lahko rečemo le tabula rasa in »za menoj potop«. Pánta rhei. (Rui Hortênsio da Silva e Costa / Österreichische Filmmuseum)

V juniju Slovenska Kinoteka pripravlja še eno filmsko projekcijo, ki bo posvečena vlogi svetlobe v filmu. Kaj in kdaj boste zvedeli na spletni strani Svetlobne gverile in Slovenske kinoteke.

prevod besedila: Klemen Merhar