Svetlobna gverila
Lighting Guerrilla

Svetlobna gverila: re:akcijA3

23. sept.–9. okt. 2015,

Maribor - različne lokacije

>>


Re:Akcija3 v Maribor prinaša izbor del predvsem slovenskih avtorjev, ki z različnimi avtorskimi pristopi preobražajo običajni videz arhitekture in urbanih mikro─ambientov. Dela, ustvarjena za prejšnje edicije ljubljanskega festivala, so v Mariboru umeščena v nove prostorske kontekste, ki zarisujejo nove koordinate mestnega tkiva, z domiselnim izpostavljanjem vloge svetlobe v vsakdanjiku in v umetnosti pa nagovarjajo karseda široko publiko.


Za dodatno ustvarjalnost skrbi Društvo Hiša!, ki bo v sklopu programa Svetloba dvorišč gostila Laboratorij Svetlobne gverile, v katerem bosta oblikovalec Tilen Sepič ter arhitekt doc. dr. Tomaž Novljan izvedla dve brezplačni delavnici, v katerih bomo ustvarjali svetlobne oblake in lovili svetlobo.

Svetloba nam odpira drugačne poglede na mestno tkivo, preganja sence, zbuja upanje, predvsem pa omogoča svež pogled in novo rabo vsega tistega, kar se kot samoumevno sicer tako rado zabriše v enolično neopaznost vsakdana. Zato vabljeni na večerni sprehod po svetlobnem Mariboru!

1 Muzej narodne osvoboditve Maribor (vrt), Ul. heroja Tomšiča 5


ALUO: Bright Talk

avtorji: Dan Adlešič & Uršula Rihtar & Katarina Müller & Anja Radovič in Katja Špiler // mentor: Boštjan Drinovec, ALUO


Bright Talk je ambientalna instalacija; nekakšen equalizerski svetlobni sistem, ki obiskovalcem omogoča, da s pomočjo mikrofona 'osvetlobijo' svoj glas.

PRISTOPITE K MIKROFONU IN SPREGOVORITE!


ALUO: Bright Talk

2 Muzej narodne osvoboditve Maribor (vrt), Ul. heroja Tomšiča 5


Katja Paternoster: Nočni obiskovalci


Človekov življenjski prostor pomeni obilico hrane, zato zavetje v urbanem okolju iščejo tudi bitja, ki jih tam običajno ne pričakujemo.
KATJA PATERNOSTER: NOČNI OBISKOVALCI


3 Vetrinjska ulica 30


Aleksandra Stratimirović: V.I.P.


Ko vstopite v belo obarvan krog, zažarite v soju luči - spremenite se v epicenter pozornosti, postanete zvezda, v katero so uprte vse luči sveta.Aleksandra Stratimirovic:
         VIP

4 Vetrinjski dvor


Kaja Avberšek & Darja Osojnik: Šajn*n*flaj


Kurja svetlobna gugalnica se prebudi šele, ko se zvečeri, vendar je tudi podnevi prijazna do radovednežev. Ob pazljivi uporabi omogoča vrtoglave užitke.KAJA AVBERŠEK & DARJA
         OSOJNIK: ŠAJN*N*FLAJ

5 Vetrinjski dvor & Centralna postaja


Andrej Štular: Familija


Serija svetlobnih slik, ki oblikujejo svojevrstno družbeno topografijo, saj avtor vanjo vpleta podobe obrazov različnih kultur. Večplastne slike-objekti učinkujejo kot preslikave iz osebne skicirke.


ANDREJ ŠTULAR: FAMILIJA


6 Gosposka ulica


Tilen Sepič: Oblaki


Nad mesto se zgrinjajo nenavadni oblaki: čez dan nudijo senco, ponočnjakom pa razsvetljujejo pot.TILEN SEPIČ: OBLAKI

7 Rotovški trg


Marko Crnobrnja: Past za bralce


Ker neprebrane knjige ne preživijo, je tu posebna naprava, s katero si lahko sleherna knjiga ujame čisto svojega bralca.


MARKO CRNOBRNJA: PAST ZA
         BRALCE

8 GT22, Glavni trg 22


Tina Drčar: Električni kolaži


Transparentnost barvnih polj in nalaganje različnih motivov tvorijo poetične podobe, ki pričarajo intimno  vzdušje.


TINA DRČAR: ELEKTRIČNI
         KOLAŽI

9 Cerkev sv. Alojzija, Glavni trg


Marjeta Zupančič Meglič: Skrivnostni vrt


Ambientalna instalacija temelji na svetlobni igri z odsevi, ki plešejo po arhitekturi in jo spreminjajo v sanjsko podobo.


MARJETA ZUPANČIČ MEGLIČ:
         SKRIVNOSTNI VRT

10 Žički dvor


Aleksandra Stratimirović:

DOBRI DUHOVI


Kaj se zgodi, ko se v stavbo naselijo dobri duhovi, te neopazne in tihe prikazni, ki so vedno pripravljene pomagati?Aleksandra Stratimirovic:
         Dobri duhovi

11  Centralna postaja


Borut bučinel: sVETLOBNA GVERILA 2015


Video film Boruta Bučinela prikazuje scene iz ozadja in ospredja letošnje Svetlobne gverile, ki je pod temo V temi potekala maja in junija v Ljubljani.
PRVA POMOČ: Če bo kakšna instalacija v težavah, prosimo pokličite na 040/293-404.


 

 KOLOFON // Producent: Strip Core/Forum Ljubljana // Koprodukcija: Narodni dom – Vetrinjski dvor in društvo Hiša! // Kustosa: Katerina Mirović, Matjaž Brulc // Kapetan tehnične divizije: Borut Cajnko // Produkcija: Maja Pegan, Tanja Skale, Marko Brumen // Divizija: Tomo Hrovat, Marko Kociper, Miha Zupan // 

Foto: DK, Borut Bučinel, Robin Hayes (VIP) // Oblikovanje: MK // SOFINANCERJI: Ministrstvo za kulturo, MO Maribor // Posebna zahvala partnerjem, ki so omogočili postavitve: Muzej narodne osvoboditve Maribor, Mariborska knjižnica, Nadškofija Maribor & Veritas d.o.o., Centralna postaja – zavod Uho:Oko, GT22, Žički dvor – Restavracija Rožmarin
ZEMLJEVID

2013 2013
2010
2011
2010
2009
2008
kolofon
English

galerija
Strip Core