François Donato: Time Leaks – Metelkova

François Donato: Time Leaks – Metelkova

François Donato: Time Leaks – Metelkova / Čas odteka – Metelkova
permanent interactive audio visual installation
AKC Metelkova, the wall across the street of the health Center
opening: Wednesday, 7. September 2022 at 21.00

Jeseni se ob obletnici Metelkove mesta obeta zagon nove interaktivne zvočno-svetlobne instalacije, pod katero se kot gost rezidenčnega programa Studia Azil (KUD Mreža) podpisuje francoski umetnik François Donato. Site-specific projekt, zasnovan kot trajna postavitev, je posvečen Metelkovi: interaktivno delo izpostavlja bogato izročilo ljubljanske avtonomne cone, tako v njenem historičnem kot sodobnem kontekstu, ter tako poudarja njeno vlogo in pomen pri razvoju urbane kulture in neodvisnega ustvarjanja.

Postavitev sestoji iz dvanajstih modulov, opremljenih z zvočniki, senzorji in programirano LED-svetlobo. Gibanje mimoidočih sproža posamične module, kjer bo ob svetlobni spremljavi moč poslušati kolaže avtorske eksperimentalne glasbe, sintetiziranih zvokov ter različnih avdio zapisov, kot so denimo arhivski posnetki ter intervjuji, ki jih je umetnik zbral oziroma posnel v času rezidenčnega bivanja v Ljubljani. Projekt izpostavlja manj znano zgodovino AKC Metelkove mesta, podano tudi s pomočjo dokumentiranih pričevanj različnih akterjev oziroma obiskovalcev, ki jih interpretirajo špikerja Radia Študent ter francoska igralka Corinne Mariotto.

FRANÇOIS DONATO (1963, Mont de Marsan, Francija) ustvarja na polju intermedijske in zvočne umetnosti; poleg glasbe ga zanimajo interaktivni zvok, avdiovizualne projekcije in transmedijski performansi. Glasbo je študiral v Franciji in v zgodnjih 90. letih pričel odkrivati moč novih tehnologij pri produkciji zvoka. Od leta 1994 je aktiven član Paysaginaire, združenja za razvoj elektroakustične glasbe in orkestrov zvočnikov. Njegovo kompozicijsko delo se osredotoča na produkcijo za različne koreografske, glasbene in multimedijske dogodke.

author: François Donato
voices: Rok Kušlan, Polona Torkar, Corinne Mariotto
recordings: François Donato, Črt Trkman
research of archives and translations: Marina Žlender

In coproduction with KUD Mreža