Aleksandra Stratimirović: Underworld

Svetlobna gverila 20: Pet elementov

22 May 2020 Avtorji 2020

Ljubljana, različna prizorišča
15. junij-11. julij 2020

Svetlobna gverila se v svoji štirinajsti izdaji iz običajnega termina premika globlje v poletje – negotove razmere, ki jih je zakrivil zloglasni virus, pa nimajo zgolj terminskih posledic, temveč tudi organizacijske in vsebinske. A okrnjeni mednarodni program in umanjkanje zagotovil, da bo vse potekalo po zastavljenih načrtih, nas ne ustavljajo. Izvedba tako zahtevnega festivala je vsekakor svojevrsten uspeh in upamo, da si ga bo – seveda upoštevajoč varno razdaljo in veljavne zaščitne ukrepe – tudi letos ogledalo čim večje število ljudi.

Tema letošnjega festivala je povezana z naravo in njenimi mogočnimi silami. Za vodilo festivalske edicije smo si izbrali temo pet elementov. Koncept festivala se opira na starodavno tradicijo štirih osnovnih elementov (voda, zrak, zemlja, ogenj), ki se jim pridružuje peti element. Grški filozof Aristotel je peti element definiral kot eter, skrivnostno snov vesolja, medtem ko v starejših indijski kozmološki tradiciji srečamo soroden koncept, poimenovan Akasha. Vsekakor gre za duhovno prvino, za prasilo, iz katere se porajajo štirje elementi; na festivalu sodelujočim umetnikom je bilo prepuščeno, da peti element opredelijo po svoje. Tako je ob številnih interpretacijah elementov klasičnega četvorčka nastalo tudi nekaj projektov, ki peti element opredeljujejo bodisi kot svetlobo bodisi kot informacijo ali pač kot življenje samo, kot tisto prvino, ki presega svet materialnega, a je z njim hkrati trdno povezana. Seveda se umetniki ob danih razmerah niso izognili aktualnim temam: nekaj projektov tematizira tudi predrugačene koordinate vsakdanjega življenja, ki ga ogroža virus.

Ljubljana se v času festivala ponovno spreminja v mesto svetlobe: epicenter dogajanja bo tudi tokrat galerija Vžigalica, v neposredni bližini katere si bo moč ogledati še vrsto drugih projektov na prostem. Svetlobne instalacije, projekcije in objekti – povečini gre za nove produkcije slovenskih umetnikov – tokrat segajo vse do Tromostovja, Kongresnega in Mestnega trga, Stare elektrarne in galerije Alkatraz. V sklopu Laboratorija Svetlobne gverile smo skozi leto izvajali vrsto delavnic tako z dijaki in študenti ljubljanskih izobraževalnih institucij kot tudi z uveljavljenimi umetniki, ki bodo novonastala dela na festivalu tudi predstavili.

Festival kljubuje in se po gverilsko prilagaja razmeram, seveda pa še vedno ohranja temeljno poslanstvo, ki se zdi v teh negotovih in kulturi ne najbolj naklonjenih časih še toliko dragocenejše: izpostavljati vlogo umetnosti pri oblikovanju javnega prostora in s tem tudi javnega, svobodnega diskurza, ob tem pa krepiti kvaliteto in pestrost urbanega življenja.

Projekti na prostem so vse dni v tednu na ogled med 21.30 in 23.30

VODSTVA S KOLESOM: vsako četrtek in soboto ob 21.30. Dobimo se pred Vžigalico.

————-

www.svetlobnagverila.net

  svetlobnagverila

festival_svetlobna.gverila

 

FOTO: Aleksandra Stratimirović: Underworld

Search

+