Svetlobna gverila

urnik sodelujoci Program v pdf-ju galerija Kolofon
Strip Core
English
Lighting Guerrilla


Laboratorij Svetlobne gverile


Pozor, občutljivo na svetlobo! (orig. Photosensitive) 

mentorji: Katarzyna Skrobala, Piotr Florianowicz (PL) in Damijan Kracina

Park ob Križankah, Ljubljana
pet., 25. nov. 2016, ob 19.00

Vsak dan od 17.00–3.00. Do 4. jan. 2017.

 


Projekt Pozor, občutljivo na svetlobo! (orig. Photosensitive) je del programa mednarodnega projekta Spectrum 16. Tega je zasnovalo več evropskih svetlobnih festivalov. Na delavnici, ki je del programa Laboratorija Svetlobne gverile, so sodelovali dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, ki so pod taktirko tujih in domačih mentorjev izdelali večjo serijo preprostih svetlobnih objektov in jih razstavili v parku ob Križankah.


Spectrum 16 -
                      Transnational Light





Delavnico sta zasnovala poljska umetnika Katarzyna Skrobala in Piotr Florianowicz, ki sta zaposlena v otroškem in ustvarjalnem umetniškem centru in Galeriji v Torunu.
Delavnica je prvič potekala v poljskem Torunu, na mednarodnemu festivalu svetlobe Bella Skyway, partnerskemu festivalu Svetlobne gverile, s katerim si vsako leto izmenjujemo različne svetlobne projekte: avgusta letos je tako na Poljskem gostoval Svetlobni oscilator Tilna Sepiča, lansko leto pa je poleg Sepiča na festivalu razstavljala še Katja Paternoster.

Dijaki so se posvetili izdelovanju različnih geometrijskih objektov iz fluorescentne vrvice, ki s pomočjo ultravijolične svetlobe zažari v temi in tako ustvarja živobarven svet barv in oblik. Prostorska instalacija, razprostrta v krošnjah dreves ob ljubljanskih Križankah, gledalca uvaja v kompleksno in hkrati čarobno mrežo oblik in svetlobe.








Pozor,
                    občutljivo na svetlobo!







Svetlobna gverila 2016 video

TILEN SEPIĆ: Svetlobni oscilator,
festival Lumina, Cascais, PT, sept. 2016

KATJA PATERNOSTER: Domače in divje,
festival Lumina, Cascais, PT, sept. 2016

Spectrum 16 -
                      Transnational Light





SVETLOBNA GVERILA:  RE:AKCIJA4

 

ODPRTJE: Galerija Plevnik-Kronkowska,
torek, 6. sept. 2016, ob 20.00


Mesto je živ organizem, eden izmed bistvenih pogojev za njegovo živost in razvoj pa je nenehen pritok in zlivanje novih vsebin in praks, saj prav te mesto spreminjajo v prostor kreativnosti, v prostor igrive domišljije, kjer življenje ni zgolj rutina ali boj za preživetje.

 

Festival Svetlobna gverila s posameznimi projekti redno gostuje tudi drugje po Sloveniji. V celjskih galerijah in na celjskih dvoriščih, atrijih ter vrtovih se obeta serija svetlobnih intervencij, ki kažejo javne kotičke v dobesedno novi luči, hkrati pa raziskujejo in izpostavljajo vlogo svetlobe in umetnosti v javnem prostoru ter njihovo součinkovanje. Svetlobna gverila tako spodbuja razmislek o vlogi umetnosti in umetnika v javnem prostoru in družbi nasploh. Kakšna je vloga umetnika v globalizacijski družbi, ki v boju za prevlado nad kapitalom in hlepenjem po moči pozablja na osnovne pogoje za kvalitetno in človeku dostojno življenje? Je umetnost odvečni strošek ali prepotreben spektakel, ki odvrača od realnosti vsakdanjika? Svetlobna gverila tudi opozarja na vlogo svetlobe pri sooblikovanju urbane izkušnje, na potencial umetnosti pri zviševanju kakovosti življenja v urbanih naseljih.




Re:Akcija4
v Celje prinaša izbor del slovenskih in tujih avtorjev, ki z različnimi avtorskimi pristopi preobražajo običajni videz arhitekture in urbanih mikroambientov in katerih pomemben gradnik je svetloba. Dela, ustvarjena za prejšnje edicije ljubljanskega festivala, so v Celju umeščena v nove prostorske kontekste, ki zarisujejo nove koordinate mestnega tkiva in nagovarjajo karseda široko publiko.

 

Za dodatno ustvarjalnost skrbi Društvo likovnih umetnikov Celje, katerega člani bodo v sklopu programa Vstop prost! izvedli več performansov in drugih umetniških projektov, vezanih na svetlobo.

 

Svetlobne instalacije nam odpirajo drugačne poglede na mestno tkivo in omogočajo svež pogled in novo rabo vsega tistega, kar se kot samoumevno sicer tako rado zabriše v enolično neopaznost vsakdana. Prepričajte se na večernem sprehodu po svetlobnem Celju!


6.−23. sept. 2016, 20.00−24.00
Celje, več lokacij


PROGRAM  .doc   pdf

 

UTRINKI


Program Svetlobne gverile je del projekta Spectrum 16 – Transnational Light, ki ga sofinancira Evropska Unija, program Ustvarjalna Evropa. Vsebina tega zapisa je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.


Spectrum 16 -
                      Transnational Light



Sophie Guyot: 1000 luces


SVETLOBNA GVERILA 16:


Narava


Mednarodni festival Svetlobna gverila, ki letos praznuje jubilejno deseto obletnico, je posvečen predstavljanju del sodobne vizualne umetnosti, katerih osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe. Pogled v minulo desetletje razkriva kopico drznih in nemalokrat tudi zahtevnih svetlobnih podvigov, s katerimi smo razsvetljevali mesto, hkrati pa razveseljevali njegove meščane in obiskovalce. 

 

Naključje je hotelo, da bo program festivala v letu, ko se Ljubljana ponaša z nazivom Zelene prestolnice Evrope, prav tako potekal v znamenju zelene barve. Tematsko vodilo letošnje edicije festivala je namreč NARAVA, zaradi česar smo se letos, poleg ustaljenih lokacij, podali še v nekatere mestne parke in v Botanični vrt. Z večletnim projektom Boštjana Drinovca pričenjamo tudi s postopnim oblikovanjem Svetlobnega parka, ki bo umeščen ob Gradaščico. V sodelovanju s številnimi izobraževalnimi in kulturnimi institucijami smo tudi letos v program vključili dijake in študente ljubljanskih šol in fakultet, s katerimi razvijamo nove projekte, s serijo delavnic pa smo poskrbeli tudi za ustvarjalne apetite mladih.


Številne umetniške intervencije, predstavljene v sklopu festivala, tematizirajo in raziskujejo različne pomene, ki jo ima narava za človeka v sodobni družbi. Narava je namreč že od nekdaj navdihovala umetnike, ti pa se dandanes ne zadovoljijo več zgolj z njenim upodabljanjem, temveč se s pomočjo najsodobnejših tehnoloških orodij lotevajo tudi aktivnega raziskovanja njenih skrivnosti. Kot so zapisale članice iniciative ČIPke, ki letos prvič sodelujejo v okviru festivala, je “naša predstava o naravi kot statičnem, uravnoteženem in harmoničnem ekosistemu, ki ne vključuje človeka ali tehnologije, naivna.” Ljudje namreč imamo svoje mesto v naravi tako kot ga ima ona v nas. Bodisi kot botra ustvarjalnega navdiha, celo mistične kontemplacije, ali pa kot zavetišče skrivnostnih sil in procesov, ki zbujajo znanstveno in kreativno radovednost, narava tako umetnikom kot gledalcem brez dvoma ponuja neizčrpno količino gradiva in motivov. Predstavljeni projekti poustvarjajo sublimno lepoto narave, uprizarjajo igriva vsebinska ter formalna premeščanja ter ponujajo številna izhodišča za vsakovrstna raziskovanja in umetniška eksperimentiranja.



URNIK>>


Gilberto Esparza
Gilberto Esparza: Avtofotosintetične rastline

Andre Bahna: Zate sem shranil sončni zahod

Andre Bahna: Zate sem shranil sončni zahod

Tilen Sepič
Tilen Sepič: Svetlobni oscilator

LABORATORIJ
SVETLOBNE GVERILE

 

 

Laboratorij Svetlobne gverile predstavlja sklop brezplačnih izobraževalnih delavnic, ki jih izvajamo z različnimi koproducenti in mentorji. Rezultati delavnic bodo predstavljeni na različnih lokacijah v sklopu festivala.

 

informacije in prijave: Lili Šturm (MGLC), t. 01/2413 818, e. lili.sturm@mglc-lj.si


koprodukcija: Mednarodni grafični likovni center

 

--------------------------------------------


PARAZIT


Na delavnici, ki je aprila potekala v MGLC, so se pod mentorstvom Katje Paternoster in Martina Podlogarja spoznali z osnovami elektrotehnike ter z različnimi materiali, s pomočjo katerih se bodo po metodah naredi-si-sam in reciklaže udeleženci Lahko samostojno lotili izdelovanja svetlobnih objektov. Tematsko izhodišče delavnice so bila domovanja živali prisotnih v tamkajšnjem parku, udeleženci pa so skozi debato o vplivih ljudi na okolje in raziskavo tamkajšnjega biotopa, odkrili novo bitje, parazita, ki je budnemu očesu opazen tudi podnevi, do pravega izraza pa pride v večernih urah. In raste …

 

odprtje: ponedeljek, 30. 5., ob 21.30;

v parku ob Tivolskem gradu (MGLC).

Na ogled do 3.7.

 


fantastična vegetaCIJA

11. 6., MGLC

 

Delavnica, ki jo vodita Katja Paternoster in Petra Gosenca (društvo Gumb), je namenjena mlajši publiki od 8. leta starosti dalje. Udeleženci bodo pod vodstvom mentorjem razglabljali o tem, kaj je tista svetloba, ki ponoči sveti iz krošenj dreves in grmovja in kakšen rastlinski svet se prebudi ponoči. Z reciklažo predmetov, ki jih najdemo v številnih gospodinjstvih in obstoječimi svetili bodo poustvarili svet, ki se bo prebudil v njihovi domišljiji.


Nastala dela bodo predstavljena v parku ob Tivolskem gradu (MGLC).


odprtje
: sobota, 18. 6. ob 21.30;
na ogled do 3.7.

 

-----------------------------------------

SONCE KOT ULTIMATIVNI KAPITAL

21. 5. in 17. 6., MGLC


Udeleženci delavnice, ki jo izvaja dr. Špela Petrič, se bodo spoznali s procesom fotosinteze in njegovimi vidnimi učinki s tiskanjem lastnih podob na rastlinske liste s pomočjo jodavice.


Prvo srečanje (21.5.) bo namenjeno tisku z jodovico in fotooksidacijo na liste rastlin, drugo (17.6.) pa pregledu izdelkov in pripravi razstave. Nastala dela bodo na enodnevni razstavi v sklopu Poletne muzejske noči predstavljena pred Tivolskim gradom (MGLC).

Za starejše od 16 let.


odprtje
: sobota, 18. 6., ob 21.30



mentorji delavnic:


KATJA PATERNOSTER
(roj. LAVRIŠA) je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Kot samostojna arhitektka sodeluje pri projektih in natečajih z različnimi arhitekturnimi biroji. Dejavna je tudi na področju oblikovanja svetlobe, zanima jo predvsem izpostavljanje aktualnih tematik, ki jih razvija s pomočjo svetlobnih postavitev v odnosu do opazovalca.


MARTIN PODLOGAR
je po zaključeni gimnaziji vpisal študij elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko, kjer trenutno opravlja podiplomski študij. V prostem času se ukvarja z umetnostjo in kot tehnični asistent občasno sodeluje pri drugih umetniških projektih.


Dr.
ŠPELA PETRIČ (1980), univ. dipl. biol. in magistra umetnosti pri svojem umetniškem delu prepleta naravoslovje, nove medije in performans. Zanimajo jo vsi vidiki antropocentrizma, rekonstrukcija in apropriacija znanstvene metodologije v kontekstu družbe, živi sistemi ter umetno življenje. Svoje delovanje razširja z naravoslovno-umetniškimi izobraževalnimi programi in delavnicami, namenjenimi informiranju in senzibilizaciji zainteresirane javnosti, zlasti mladih.


Andrej Štular povezuje različne likovne tehnike in reciklažo; na vsebinski ravni pa se pogosto loteva tem, ki prevprašujejo človekovo bit, njegovo identiteto oz. položaj v ustroju sodobnega sveta.


 


2016
2015 2014 2013
2012
2011
2010
2009
2008