Aleksandra Stratimirović: Blišč [orig. Brilliance]

Aleksandra Stratimirović: Blišč [orig. Brilliance]
svetlobna instalacija
vrt pri Križevniški cerkvi

 

Prostorska zvočna in svetlobna instalacija na Švedskem živeče umetnice Aleksandre Stratimirović se navdihuje pri srednjeveški mistični ikonografiji skrivnostnega vrta. Projekt sestoji iz več deset LED profilov, premišljeno umeščenih med stene miniaturne zelene oaze ob Križankah. Ob zvočni podlagi, katere avtor je glasbenik Leonel Kaplan, prinaša programirana svetlobna koreografija čutno in nepozabno popotovanje v srčiko svetlobe in njene transcendence.

Instalacijo si bo moč ogledovati le skozi ulična okna, v času vodstev ob četrkih in sobotah zvečer pa bo vrt pri Križevniški cerkvi obiskovalcem izjemoma tudi prosto dostopen.

ALEKSANDRA STRATIMIROVIĆ je v Srbiji rojena umetnica, ki živi in ustvarja v Stockholmu. Diplomski študij je zaključila na Akademiji za likovne umetnosti in oblikovanje v Beogradu, podiplomski študij pa na Kraljevem inštitutu za tehnologijo v Stockholmu. Dejavna je kot oblikovalka svetlobe, je članica The Lighting Detectives Stockholm in soustanoviteljica festivala Svetlobna gverila. Pogosto predava o problematiki svetlobe, kot avtorica pa se podpisuje pod vrsto umetniških projektov in stalnih postavitev. Lani je na Švedskem za svoje delo prejela nagrado Stora Förtjänstpriset.

Glasba: Leonel Kaplan
Tehnična pomoč in programiranje: Anton Sjöstrand


VSAK DAN: 21.30–23.30


Projekt so podprli: Osram, E:cue, Control Dept
Koprodukcija: Festival Ljubljana