Ema Kobal: Opazovalec

ALUO: serija projektov

ALUO: serija projektov
projekcije, svetlobni objekti, instalacije
24. maj–19. junij 2021

mentorja: izr. prof. Sašo Sedlaček in Janez Grošelj

Študenti in študentke UL ALUO se s študijskimi projekti, ki jih razvijajo s svojimi profesorji, že vrsto let pojavljajo kot redni gostje festivala. Letošnja bera novonastalih projektov s smeri Video in novi mediji je nekoliko obsežnejša kot sicer; sodelujoči so se s svojimi deli posvetili različnim vidikom resničnosti in se nemalokrat z zelo kritičnimi in aktualnimi vsebinskimi ostmi spoprijeli z njenimi številnimi odvodi.

Podzemni jašek na Trgu Francoske revolucije letos s 3D animacijo živalskega spopada za hrano zasedata URŠKA SLEMENŠEK & SANGARA PERHAJ. LARA ŽAGAR & VALERIJA INTIHAR s projektom Sonci (ta in oni svet) v parku ob Križankah tematizirata postapokaliptični svet. Dve sonci, umeščeni na drevesa, nakazujeta svet, ki je tuj našemu izkustvu; kot pravita avtorici, sta želeli s projektom nasloviti naše sanje o naselitvi neznanega in tako sugerirati razmislek o tem, kakšno bi bilo življenje na tujem planetu. AJDA ZUPAN se z video dokumentarnim zapisom predstavlja v Križevniški Soteski.

V prostorih nekdanjega krojaštva Žika na Gosposki ulici je na ogled svetlobna instalacija URŠE RAHNE z naslovom Nikoli še nisem … Projekt tematizira medpartnersko nasilje; umetnica je v izložbi razstavila številne na papir zapisane izpovedi žrtev in jih ob tem interpretirala tudi z avtorsko risbo. Ob dnevni svetlobi izložba simbolizira molk in nevidnost žrtev, ponoči pa postane ob UV svetlobi prizorišče pretresljivih pripovedi, ki izpovedujejo kruto resničnost prenekatere žrtve.

NIKOLA SLAVEVSKI se na stopnišču v podhod pod Slovensko cesto (pri Šolskem muzeju) predstavlja s krajšo video projekcijo, ki s pomočjo besedil in citatov tematizira različne zgodovinske dogodke in procese, povezane z bojem za enakopravnost. Drug avtorjev projekt je na ogled na Novem trgu; svetlobna instalacija z naslovom Naslikajmo revolucijo tematizira potencial in možnosti revolucije v današnjem trenutku, zahteva pa skupinsko akcijo gledalcev. Opazovalec EME KOBAL na fasadi Cankarjevega doma opozarja na vse bolj dovršene globalne  tehnike nadzora, s katerimi nas opazuje orwellovski Veliki brat, ki se s prijaznim pogledom in mimiko pretvarja, da je naklonjen opazovancu. JANEZ ŠKRLEC na Foersterjevem vrtu prikazuje projekt Fantom, s katerim umetnik prevprašuje možnosti in načine upodabljanja nevidnih bitij. Na primeru treh podob, katerih forma je odvisna od barve svetlobe, avtor raziskuje vse tisto, kar lahko vidimo z zaprtimi očmi; pri svojem raziskovanju se je oprl na t. i. fosfene (nekakšne svetle utripajoče bleščice, ki jih vidimo, če zapremo veke) ter njihovo povezavo s prikaznimi oziroma prividi.


VSAK DAN: 21.30–23.30


koprodukcija: UL Akademija za likovno umetnost in oblikovanje;
ZRC SAZU (pri projektu U. Rahne)
sponzorstvo: Elektro Ljubljana, d. d., Javna razsvetljava, d. d.