ALUO (UL) & ASP Wroclaw: Arte programmata

ALUO (UL) & ASP Wroclaw: Arte programmata

ALUO (UL) & Akademija likovnih umetnosti in oblikovanja Eugeniusza Gepperta v Wroclawu: Arte programmata
svetlobna instalacija
Ferantov vrt, Slovenska cesta 9, pritličje (ob Jakopičevi galeriji)
mentorji: Laura Adel*, doc. mag. Boštjan Drinovec, doc. dr. Robert Sochacki
22. maj–17. junij 2023


Na delavnici, ki je potekala v sklopu Laboratorija Svetlobne gverile, so se pod taktirko mednarodne skupine mentorjev povezali študenti in študentke ljubljanske ALUO ter akademije Eugeniusza Gepperta iz poljskega Wroclawa. Koncept in poimenovanje projekta se naslanja na odmevno istoimensko razstavo, ki sta jo Bruno Munari in Giorgio Soavi leta 1962 postavila v trgovini Olivetti v Milanu. Arte programmata, kar lahko prevedemo kot programirana umetnost, označuje raznovrstne umetniške prakse, ki so se navdihovale pri strojih oziroma pri industrijski proizvodnji: gre za kinetična oziroma optična in pogosto tudi izrazito participatorna umetniška dela, saj naj bi k njihovi končni formi ključno prispeval tudi gledalec. Arte programmata velja za nekakšno predhodnico interaktivne umetnosti, ki hkrati ruši konvencionalne pregrade med umetnikom, umetniškim delom in gledalcem.

Delavnica v Ljubljani je temeljila na raziskavah prostora, svetlobe in sence. Sodelujoči so oblikovali objekt, ki s pomočjo analognih elementov simulira digitalne piksle. Te so oživili z uporabo stop motion animacije. Z generativnimi video pristopi pa so projekt nadgradili še študenti in študentke iz Wroclawa.

sodelujoči: /SI/ – Ana Vidovič, Anastasia Kolevska, Evita Dolenc, Ognjen Vuković, Julija Dodič, Kaja Gorjup, Lara Deotto Bat, Nal Kocjan in Tadej Saje Vitomir (smer Fotografija); Ana Azinovič, Maruša Penič, Natja Kavrečič, Neža Mia Andlovic, Nina Prunk, Špela Lemut in Tesa Štihec (smer Unikatno oblikovanje); /PL/ – Anna Flaka (smer Scenografija); Maciej Proćków in Adam Wachulewicz (smer Medijska umetnost); Weronika Richter (smer Grafično oblikovanje)

Pri projektu študentov wroclawske akademije je mentorici asistiral Bartosz Radzikowski Department of Media Art.

tehnična pomoč: Miha Benedičič


*The Doctoral School of the Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design in Wrocław / Department of Media Art
koprodukcija: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL), Eugeniusz Geppert Academy of Fine Arts and Design Wroclaw, LAACT iniciative, PiNA, Galerija Jakopič (MGML)
posebne zahvale: Vasja Stojanovski
foto: Evita Dolenc