ANDRÉ UERBA: Burn Time / Izgoreli čas

ANDRÉ UERBA: Burn Time / Čas izgorevanja

plesna predstava

Čas izgorevanja je predstava za do 16 teles, pri kateri se koreografija razvije iz gibanja gorečih niti. Na stotine jih visi iz gradbenih odrov in pri tem ustvarjajo gosto strukturo. V sočasnem gorenju več bombažnih niti, ki deluje kot žarenje rdečkasto svetlečih se pik v temi, je nekaj hipnotičnega – barvite točke gorenja vzpostavljajo magičen, brezčasen prostor za subjektivne in notranje projekcije. Vzporedno s tem dogajanjem se pojavijo koreografska vprašanja: kakšna koreografija se lahko razvije iz odnosa med mehaniko in dinamiko posameznega giba? Kako se na ta zavestno izvedeni gib in na razpoloženje, ki ga ustvari, odzove telo? In kako gledalci? Tišina prostora, počasno vzpenjanje ‘svetlobnih pik’ – ki spominja na lebdenje kresničk – in nežni gibi plesalcev navidezno upočasnjujejo tempo ter na ta način postopoma vplivajo na to, kako se vede občinstvo. Ob nastopajočih na predstavi sodeluje še deset prostovoljcev, ki se bodo po avdiciji udeležili štiridnevne delavnice z avtorjem predstave.

André Uerba (Lizbona, 1983) ustvarja tako participatorne kot solistične projekte na presečišču uprizoritvenih in vizualnih umetnosti. Od leta 2013 živi v Berlinu, kjer je na Univerzi umetnosti (UdK/ HZT) zaključil dvoletni magistrski študij umetnosti, program »Solo/ples/avtorstvo«. Pred tem je študiral grafično oblikovanje na visoki šoli za umetnost in napredno fotografijo na lizbonskem Ar.Co (Center za umetnost in vizualno komunikacijo), kjer je leta 2010 prejel štipendijo.

Koncept in režija: André Uerba
Dramaturški nasveti Thomas Schaupp
Umetniška asistenca: Jorge Rodolfo de Hoyos
Nastopajo: Jan Rozman, Katarina Barbara Kavčič, Evin Hadžialjević, Mojca Špik, Brina Dokl, Lene Lekše, Nina Lang, Alacia Ocadiz, Metka Kladnik
Instalacije, oblikovanje svetlobe in zvoka: André Uerba
Produkcija: SHORT.HOPE
Soprodukcija: Plesni Teater Ljubljana / Festival Ukrep 2018: ENTER, Walk & Talk Festival (PT)
So-organizatorji v SLO: Festival Svetlobna Gverila / Forum Ljubljana, Gledališče Glej
Kreativni producent v SLO: Katja Somrak
Rezidence: O Espaço do Tempo (PT), PACT Zollverein (Essen), Tanzfabrik (Berlin)

Burn Time sofinancira Kulturverwaltung des Berliner Senats (Einstiegsförderung).