Andreja Džakušič & Keiko Miyazaki: Release II / Spuščanje II

Andreja Džakušič & Keiko Miyazaki: Release II / Spuščanje II

performans

»Koncept performansa temelji na izkušnji umetnice kot ženske z lastnimi željami, strastmi in pričakovanji. Osnovno človekovo željo izražava z elementi, kot so svetloba, senca, barva, tekočina, zračne in materialne substance, zvok in glas. Tema je tu metafora za naše nezavedno in strah in je nasprotje svetlobi, ki je prispodoba zavestnega uma v svoji enosti in harmoniji. Svetloba vsebuje vse spektralne barve, ki se razkrivajo z eksperimentalnim projiciranjem svetlobe v različne tekočine. Barva je tako prispodoba za emocije, seksualnost in želje. V procesu ustvarjanja in izvajanja performansa iščeva načine za sproščanje najinega ega, želja in pričakovanj z namenom, da bi dosegli enost in harmonijo.« /A. Džakušič & K. Miyazaki/

 

Keiko Miyazaki (1978, Ehime, Japonska) je zaključila dodiplomski in magistrski študij likovne umetnoste na Univerzi Northumbria v Angliji (2003). Po selitvi v Slovenijo  je študij nadaljevala na ALUO v Ljubljani (2004) ter na akademiji v Krakovu na Poljskem (2005). Pri svojem delu odkriva nove vidike komunikacije s povezovanjem in vključevanjem svoje okolice. Je dobitnica Sakaide Art Grand Prix (1999), nagrade za video TV-oddaje Cosmos Cable (2005) in nagrade mesta Shikokuchuou za kulturni doprinos. Svoja dela od leta 1998 razstavlja v Sloveniji in tujini. Živi in ustvarja v Sloveniji.

Andreja Džakušič je interdisciplinarna ustvarjalka sodobne umetnosti, performerka in pedagoginja. Diplomirala je na ALUO v Ljubljani, kjer je končala tudi magistrski študij. Izpopolnjevala se je na Vysoki Školi Vytvarnih Umeni v Bratislavi na Slovaškem in na Akademii Sztuk Pieknich v Krakovu na Poljskem. Ukvarja se predvsem z družbeno angažirano umetnostjo, umetnostjo v javnem prostoru in skupnostno umetnostjo. Je aktivna članica Društva likovnih umetnikov Celje, ob tem pa deluje v različnih kolektivih, kot so SIVA (skupaj s Simonom Macuhom in Ivo Tratnik), Javna branja, Ivan … Živi in dela v Celju.

 

koprodukcija: ZRC SAZU