Bettina Szabo/Petrikor Danse: Habitat

BETTINA SZABO/Petrikor danse: Habitat

Bettina Szabo/Petrikor Danse: Habitat
interdisciplinarna solo predstava
Plesni Teater Ljubljana
petek, 2. junij, ob 20.00


Habitat je multidisciplinarni solo, ki ga je navdihnil življenjski cikel rakov samotarjev; metafora o procesu moje emigracije v Kanado. Raki samotarji nimajo oklepa in se namesto tega naseljujejo v predmetih, primernih njihovi velikosti. Ko rastejo, postane njihovo domovanje tesno in neudobno, zato si najdejo novega. Ta multidisciplinarna predstava združuje gibanje, glas z živo elektronsko glasbo, papirnato skulpturo »Hermes« (600 špičastih papirnatih stožcev) in osvetlitev.

Vse elemente v realnem času nadzira performerka – so njena lupina, njen habitat. Osvetlitev in skulptura tvorita čudovite vizualne učinke, ki spominjajo na polarni sij. Zaradi vseh teh elementov je Habitat hipnotična poetična izkušnja s srhljivo vodno atmosfero. /B. Szabo/

Plesalka in koreografinja BETTINA SZABO se je rodila v Urugvaju, od leta 2007 pa živi v kanadskem Montrealu. Leta 2013 je diplomirala iz plesa na kanadski šoli sodobnega plesa EDCM, leta 2017 pa iz koreografije na univerzi Concordia (Montreal, Kanada). Kot plesalko jo zanimajo sodelovalni procesi, ki temeljijo na somatskih raziskovanjih; njeni odrski projekti so pogosto interdisciplinarni, zaznamuje jih tesno prepletanje z glasbo in vizualno umetnostjo. Predstavila se je v Ženevi, Lyonu, na Dunaju, v Montrealu, Torontu, Mantes La Jolie, Ramali in Bilbau. Pogosto jo vabijo k sodelovanju z glasbeniki, kot so ansambel Bakalari in Architekt ter skladatelj Laurence Jobidon. Tako za svoje plesno kot koreografsko delo je prejela številne nagrade in štipendije.

Koreografija / izvedba: Bettina Szabo
Glasba: Joel Lavoie, Ana Dall’ara Majek
Scenografija: Jacinthe Derasp
Dramaturgija: Morena Prats
Kostum: Alexandra Bachmayer
Oblikovanje luči: Paul Chambers


Produkcija: Petrikor Danse
Koprodukcija gostovanja: Plesni Teater Ljubljana