Borut Bučinel & Miha Zupan: Car-go

svetlobna instalacija
17. 5. – 17. 6. 2017
galerija Vžigalica & Trg Francoske revolucije // odprtje festivala

ODPIRALNI ČAS GALERIJE: torek-nedelja, 12.00-23.30
INSTALACIJE NA PROSTEM SVETIJO: 21.30-24.00


Kovček običajno povezujemo s potovanji in selitvami; s tem, ko v kovčke trpamo naše imetje, pa vanje vnašamo tudi svoje spomine. Avtorja projekta sta kovčke uporabila kot miniaturna scenska prizorišča, v katerih sta s pomočjo različnih predmetov in gibljivih podob uprizorila zgodbe iz svoje preteklosti, k projektu pa povabila še prijatelje in sodelavce, ki so prav tako opremili vsak svoj kovček. V oknih galerije Vžigalica se tako odvija več zgodb, ki prinašajo spomine njihovih ustvarjalcev. Ob tem se na trgu pred galerijo obeta še ena postavitev: odsluženi Bučinelov avto se v svoji poslednji inkarnaciji spreminja v svojevrstni svetlobni objekt – levi se v sentimentalen spomenik preteklosti.

BORUT BUČINEL (1983, Šempeter pri Gorici) deluje kot koreograf, plesalec, video ustvarjalec in oblikovalec svetlobe, ki se v zadnjem času posveča tudi avtorski fotografiji. Doslej je ustvaril več samostojnih celovečernih plesno-gledaliških predstav, realiziral pa je tudi vrsto fotografskih razstav. Njegovo gledališko in filmsko ustvarjanje vedno izhaja iz raziskovanja svetlobe, scenografije in prostora ter atmosfere, ki jo s seboj prinaša živa likovna kompozicija. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja. MIHA ZUPAN (1968, Ljubljana) je dolgoletni tehnični sodelavec različnih kulturnih ustanov, festivalov in prireditev; je vsestranski mojster, ki že od začetkov bdi tudi nad festivalom Svetlobna gverila, s katerim tokrat prvič sodeluje tudi kot avtor projekta.


sodelujoči: 2227, Urška Boljkovac, Boštjan Božič, Barbara Bulatović, Dajana Ljubičič, Martin Lovšin, Matic Lukšič, Grega Mohorčič in Jernej Volk.