O festivalu

Mednarodni festival Svetlobna gverila, ki v Ljubljani poteka vse od leta 2007, je posvečen produkciji in predstavitvi del sodobne vizualne in novomedijske umetnosti, katerih osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe.

Eden izmed ciljev festivala je s svetlobnimi objekti, instalacijami in projekcijami ustvariti drugačno podobo mesta in približati sodobno umetnost širši publiki. S festivalom opozarjamo na vlogo umetnosti v vsakdanjem življenju kot tudi na vlogo, ki bi jo moral imeti umetnik v sooblikovanju javnega prostora. S poslanstvom festivala izpostavljamo mesto kot živo tvorbo, kot prostor kreativnosti, ki vzburja domišljijo in narekuje dinamičen in raziskovalen ritem življenja.

Festival poteka vsako leto konec spomladi, ko s številnimi projekti na prostem in v galerijah razsvetlimo Ljubljano. Festival, ki se vsakič odvija pod drugo naslovno temo, se v manjši izvedbi, poimenovani Re:Akcija, v jesenskih mesecih redno odpravlja tudi na gostovanja po drugih slovenskih krajih.

Pri izvedbi festivala Svetlobna gverila sodelujemo z mnogimi javnimi in zasebnimi institucijami s področja kulture, ob tem pa skupaj z nekaterimi fakultetami in srednjimi šolami v sklopu Laboratorija Svetlobne gverile izvajamo tudi številne delavnice in produkcije novih del. Poleg predstavljanja aktualnih projektov iz mednarodnega prostora pa vseskozi podpiramo tudi produkcijo novih umetniških projektov domačih avtorjev, ki jim preko mrežo partnerskih festivalov omogočamo redna gostovanja v tujini.