Davor Sanvincenti: Nostalgija po svetlobi / Mrtva konstelacija

svetlobna instalacija
17. 5. – 17. 6. 2017
park ob Križankah // odprtje festivala

INSTALACIJE NA ODPRTEM DELUJEJO: 21.30-24.00


Projekt hrvaškega umetnika je kinetična svetlobna instalacija, ki izhaja iz znanja o zvezdah in ozvezdjih, ki niso več vidna oziroma zaznavna na nebu, saj so ugasnila. Svetloba, ki nam omogoča njihovo zaznavo je presahnila, zato se zdi, da te zvezde in ozvezdja ne obstajajo več, čeprav fizično niso izginila – obstajajo le še v spominu vesolja …

 

Sanvincenti je ob Križankah ustvaril simulacijo ozvezdja, ki se odpira na nočnem nebu med krošnjami dreves. Gibanje svetlobnih elementov konstelacije je počasno in v krajšem časovnem intervalu komajda opazno, vendar pa je položaj elementov zaradi nenehnega gibanja vsak dan drugačen. Na vsebinski ravni postavitev funkcionira kot hommage izgubljenim oziroma nevidnim zvezdam, postavitev pa hkrati problematizira tudi koncept spomina: kako se spominjati nečesa, česar nismo nikoli čutno zaznali? Kako razumeti spomin v kontekstu narave oziroma vesolja?

 

DAVOR SANVINCENTI (1979, Koper) je multimedijski umetnik, ki deluje tudi pod vzdevki Messmatik in Gurtjo Ningmor. Študiral je na Filozofski fakulteti na Reki, za tem pa med drugim še na Evropskem inštitutu za oblikovanje v Milanu in na tamkajšnji akademiji Brera. Pri svojem delu se opira na raziskovanje zvoka in podobe, pa tudi antropologije vizualne kulture; poigrava se s konceptom iluzije, pogosto raziskuje meje človekove percepcije. Deluje na področjih filma in videa, fotografije in performansa, ustvaril pa je tudi več svetlobnih in zvočnih instalacij. Leta 2010 je prejel ugledno hrvaško nagrado Radoslav Putar za najboljšega umetnika, mlajšega od 35 let.