Paulius Sliaupa

GALERIJA ZA ENO NOČ: Neresnični kresovi, Cankarjev dom, Ljubljana

GALERIJA ZA ENO NOČ: Neresnični kresovi // Pod golim nebom
enovečerne video projekcije na prostem
PRESTAVLJENO NA: petek, 24. 9. 2021, 21.00−23.30
ploščad pri Cankarjevem domu, Ljubljana


Na pobudo Svetlobne gverile in poljskega kolektiva NOKS se v okviru programa Pod golim nebom v Ljubljani in Kamniku obeta niz dogodkov, ki se izvajajo v sklopu mednarodne iniciative, znane pod imenom Galerija za eno noč (izv. One Night Public Gallery). Gre za projekt, posvečen video umetnosti v javnem prostoru, ki sta ga leta 2018 zagnala poljska kuratorja ter producenta Weronika Morawiec in Robert Sochacki; razstavni format je zasnovan kot enkratni site-specific dogodek na prostem, najpogosteje na nekonvencionalnih lokacijah v urbanem okolju. Gre za odprto in vsem dostopno manifestacijo, ki je v evropskih mestih doslej dosegla že več kot dvajset realizacij in ki z umeščanjem izbranih umetniških vsebin v javni prostor pripomore k njihovi popularizaciji, hkrati pa krepi živahnost urbanega utripa. Kuratorja in Svetlobna gverila so k sodelovanju na štirih dogodkih v Ljubljani oziroma Kamniku povabili vrsto mlajših avtorjev in avtoric: heterogen nabor avtorskih poetik, ki gradijo na dialogu med prostorom in gibljivo podobo, zagotavlja imerzivno doživetje prostranstev digitalnih pikslov. Na vsaki lokaciji bodo projicirana druga dela.

Sodelujoči: Igor Berseneev (RU), Daria Pugachova & Zhanar Bereketova (RU/UA), Galina Bakinova (RU), Eden Mitsenmacher (US/NL), Paulius Sliaupa (LT), Kristina Kokalj (SI), Jeremy Griffaud (FR), Evgyena Bolyukh (RU), Nikola Dabić (RS), Enzo Cillo (IT), cute agression (Taja Štembergar, SI), Diana Nigmatova (RU), Lizana Toñin (ES), Tasha Orlova (BR), Marc-Andre Weibezahn (DE), Mahshid Mahboubifar (IR)

Avdio tehnika in oblikovanje zvoka: Črt Trkman

Za projekcije skrbita: Beam Team

foto iz videa Pauliusa Sliaupe


Igor/Erkin, Rusija – Orb

Daria Pugachova in Zhanar Bereketova, Ukrajina in Rusija – 2 deli: “Sanje po pomladi” in “Krisha”
Dasha+Zhanar, umetnici iz Kijeva in Moskve, sta sodelovanje začeli leta 2019 in se spoznali šele skozi skupno umetniško prakso. Dolgo se sploh nista videli in niti govorili ena z drugo. Glavno sredstvo komunikacije je bila njuna skupna ustvarjalna praksa: video, instalacije, objekti in nastopi.
IG: @dashapluszhanar

Galina Bakinova, Rusija – 1 delo: “Digitalna preproga”
Galina Bakinova je umetnica in digitalna ilustratorica, ki živi in dela v St. Petersburgu v Rusiji. Galina v svojih delih naslavlja teme človeške interakcije in digitalnega prostora, vpliva družabnih omrežij, oglaševalskih vsebin in digitalnega konteksta na ljudi, na transformacijo njihovih življenjskih slogov v tem kontekstu in na spreminjanje njihovih prioritet

Evgeniya Bolyukh, Rusija – izbor kratkih video kolažev: “Transformacija”, “Lansiranje”, “Prokrastinacija”
Evgeniya Bolyukh je ruska umetnica, ki ustvarja večmedijska vizualna dela. Gledalca skuša z izražanjem idej in pomenov spodbuditi k razmisleku o vsestranski naravi človekovih čustev in ga povabiti k interakciji z njimi.
IG

Eden Mitsenmacher, ZDA/Nizozemska
Avtorica se posveča: – kombiniranju performansa, videa in instalacij, da bi se kritično postavila do družbenih, političnih in kulturnih vprašanj; – prepuščanju želji, da bi počela tisto, kar ima rada, in tisto, zaradi včasih tudi zardeva; – rabi popularne kulture kot referenčnega okvirja za družbeno in osebno kritiko, pa tudi kot način ustvarjanja nečesa znanega in dostopnega; – deljenju in povezovanju izkušenj med Mano in Tabo.
IG

Paulius Šliaupa, Litva – 1 delo “Ritual”
Dela Pauliusa Šliaupa (1990, Vilnius, Litva) raziskujejo odnose med kulturo in naturo, interakcijo med okoljem in svetlobo, ki vpliva na naša vsakodnevna življenja. Doslej je ustvarjal dela od video-instalacij in eksperimentalnih filmov do predmetolikega slikarstva: njegov opus vsebuje cel spekter različnih umetnostnih medijev.
IG

Kristina Kokalj: “Valovanja”
Kristina Kokalj zaključuje študij fotografije na ljubljanski ALUO. Ukvarja se s filmom, vizualnimi projekcijami, oblikovanjem svetlobe, fotografijo in zvokom. V svojih delih raziskuje učinke igre med svetlobo in temo ter gledalca vabi k celoviti imerzivni izkušnji.
Pri projektu sodeluje z VJ-anjem v živo.

Jeremy Griffaud, Francija – 3 DELA: Ječa, Proti naravi, Najboljša pokrajina
Rojen leta 1991, živi in dela v Nici v Franciji. Griffaud črpa iz klišejev, zasidranih v kolektivnem imaginariju, in iz njih ustvarja absurdna ali parodična dela, ki črpajo iz obrisov njegovega nenavadnega vesolja in fantazijskega sveta.
IG

Evgeniya Bolyukh, Rusija – izbor kratkih video kolažev: “Transformacija”, “Lansiranje”, “Prokrastinacija”
Evgeniya Bolyukh je ruska umetnica, ki ustvarja večmedijska vizualna dela. Gledalca skuša z izražanjem idej in pomenov spodbuditi k razmisleku o vsestranski naravi človekovih čustev in ga povabiti k interakciji z njimi.
IG

Nikola Dabić, Republika Srbska – 1 delo: “Relacija/Rezistenca”
Nikola Dabić se je rodil 25. novembra 1994 v Prijedoru v Republiki Srbski. Magistriral je na likovni akademiji v Banja Luki, na Oddelku za intermedijske umetnosti.
IG

Enzo Cillo, Italija – 1 delo: “Razširjanje in zaznavanje”
V samem jedru Cillovega raziskovanja se nahajajo teme vidnega in nevidnega ter nenehno preizpraševanje meja med eno in drugo skrajnostjo. Cillova dela so (bila) razstavljena na številnih festivalih in v različnih muzejih doma in po svetu. Trenutno živi in dela v Rimu.
IG

cute agression (Taja Štembergar) je umetnica mlajše generacije, maturantka Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Ukvarja se z digitalno umetnostjo in Vj-anjem. Nastopala je na festivalu MENT, LJSAF in na mnogih drugih dogodkih. Je tudi članica skupnosti “V2V” ter udeleženka lanskoletnega Laboratorija Svetlobne Gverile. 

Diana Nigmatova, Rusija – 1 delo, brez naslova
Diana Nigmatova je moskovska vizualna umetnica, ki se posveča predvsem mediju fotografije. Navdihujejo jo narava in umetnosti, njeno delo pa se vrti okrog vprašanj identitete in intimnosti.

Toñin Lizana, Španija – 2 deli: “Rota”, “Sebično srce”
Toñin Lizana je iz Alcañiza v Spodnjem Aragonu v Španiji. Leta 2020 je s pomočjo umetne inteligence ustvaril “Recuerdos de una IA”, produkcijo več kot 80 umetniških del in videov, ki je bila :prikazana na mnogih mednarodnih festivalih na Japonske, v ZDA in po celotni Evropi.

Tasha Arlova, Belorusija – 2 deli: “Ritual I” & “Ritual II”
Tasha Arlova je vizualna umetnica, ki se ukvarja s performansom, fotografijo, performativnim videom in kratkimi filmi. Rodila se je leta 1989 v Vitebsku v Belorusiji in je nedavno diplomirala na akademiji Gerrit Rietveld v Amsterdamu na Nizozemskem. Ukvarja se s političnimi temami, ki se nanašajo na Belorusijo in na represivne politike.

Marc-Andre Weibezahn, Nemčija – 1 work “Resolucija”
Marc-Andre Weibezahn (rojen 1980) deluje v Leipzigu v Nemčiji. “Sem medijski umetnik, ki se posveča dvem temam: digitalne podobe in utelešene interakcije z digitalnimi mediji. Moja poglavitna umetniška tehnika je raba po meri izdelanega softvera. Moja dela pogosto živijo zgolj v digitalnem svetu kot medijske datoteke ali aktivna koda, tu in tam pa tudi prestopajo v materialni svet kot objekti in instalacije.”
IG

Mahshid Mahboubifar, Iran – 1 delo “Izgubljen”
Mahshid Mahboubifar (rojen 1991 v Jahromu v Iranu) je multimedijski imetnik, ki raziskuje identiteto v odnosu do lažnih spominov.
IG

KURATORICI:

Wera Morawiec, članica kolektiva noks. Deluje v Vroclavu na Poljskem, magistrirala je iz klinične psihologije in je nedavno postala tudi umetnostna kuratorica ter recenzentka. Zanimajo jo vsakdanji prostori, pobude “od spodaj” in kvirovske perspektive, ker jih dojema kot vsakdanje priložnosti za grajenje boljše prihodnosti.
IG

+ Svetlobna gverila


Produkcija: Svetlobna Gverila/Forum Ljubljana, Beam Team in NOKS Koprodukcija: Kulturno društvo Priden možic, Cankarjev dom, Muzej za arhitekturo in oblikovanje MAO, Klub rečnih kapitanov KRK Sofinancerji: MOL − Oddelek za kulturo, Turizem Ljubljana, Ministrstvo za kulturo