Santiago Colombo Migliorero & Yese Astarloa (AR)

Galerija za eno noč: Neresnični kresovi, KRK/pod prulskim mostom, Ljubljana

GALERIJA ZA ENO NOČ: Neresnični kresovi / Pod golim nebom
enovečerne video projekcije na prostem
četrtek, 16. 9. 2021, 21.00−23.30
Klub rečnih kapitanov, pod prulskim mostom, Ljubljana


Na pobudo Svetlobne gverile in poljskega kolektiva NOKS se v okviru programa Pod golim nebom v Ljubljani in Kamniku obeta niz dogodkov, ki se izvajajo v sklopu mednarodne iniciative, znane pod imenom Galerija za eno noč (izv. One Night Public Gallery). Gre za projekt, posvečen video umetnosti v javnem prostoru, ki sta ga leta 2018 zagnala poljska kuratorja ter producenta Weronika Morawiec in Robert Sochacki; razstavni format je zasnovan kot enkratni site-specific dogodek na prostem, najpogosteje na nekonvencionalnih lokacijah v urbanem okolju. Gre za odprto in vsem dostopno manifestacijo, ki je v evropskih mestih doslej dosegla že več kot dvajset realizacij in ki z umeščanjem izbranih umetniških vsebin v javni prostor pripomore k njihovi popularizaciji, hkrati pa krepi živahnost urbanega utripa. Kuratorja in Svetlobna gverila so k sodelovanju na štirih dogodkih v Ljubljani oziroma Kamniku povabili vrsto mlajših avtorjev in avtoric: heterogen nabor avtorskih poetik, ki gradijo na dialogu med prostorom in gibljivo podobo, zagotavlja imerzivno doživetje prostranstev digitalnih pikslov. Na vsaki lokaciji bodo projicirana druga dela.

SODELUJOČI: knnz (Neža Knez, SI), Daphne Vlassis (CA), Santiago Colombo Migliorero & Yese Astarloa (AR), Jeremy Griffaud (FR), Daria Pugachova & Zhanar Bereketova, Janek Kowal (PL)

AVDIO TEHNIKA IN OBLIKOVANJE ZVOKA: Črt Trkman

IZVEDBA PROJEKCIJ: Beam Team

na fotografiji: izsek iz videa Santiaga Colomba Migliorera & Yeseja


O AVTORJIH:

knnz (Neža Knez): permalos_v9
Neža Knez je diplomirala na NTF, smer GIK, trenutno pa je absolventka smeri Video in novi mediji na ALUO. Ukvarja se z digitalno umetnostjo. Pri ustvarjanju jo zanima raziskovanje tem narave, tehnologije in posameznika ter njihovo prepletanje. Svoja dela predstavlja v formi video inštalacij ali VJ nastopov, saj lahko na ta način predstavi dela v novih prostorskih razsežnostih. Sodeluje na srečanjih V2V skupnosti v Osmozi.

Beam Team (Stella Ivšek, Anja Romih) sta intermedijski umetnici, ki se ukvarjata z vizualizacijo zvoka, video-animacijo in scenografijo, ter se kot VJ-ki s svojima aliasoma 5237 in SMECH že več let pojavljata na različnih glasbenih in umetniških festivalih in dogodkih. Z Društvom Ljudmila sodelujeta kot kuratorki programa “V2V”, ki je namenjeno ustvarjalcem na področju video umetnosti, video instalacij in vizualizacij.
Beam Team tokrat nastopa z VJ programom in skrbi za tehnično izvedbo projekcij.

Daphne Vlassis, Kanada – 1 video: “Morje poželenja”
Daphne je večmedijska umetnica, ki je odraščala v Evropi, živi pa v Kanadi. Njena praksa je risanje, slikanje in digitalni mediji. Študirala je filozofijo in umetnost na Univerzi v Torontu ter Univerzi York, ima pa tudi diplomo iz 3D-računalniške animacije.
IG

Santiago Colombo Migliorero & Yese, Argentina – 1 delo “Vse sobe so bile zasedene”
Santiago & Yese sta Argentinca, ki živita v Madridu. Skupaj kot kolektiv soustvarjata tekoči projekt, ki se ukvarja s kartografijo, ozemlji in arhivi, svoje umetniško raziskovanje pa nadgrajujeta z mreženjem, medtem ko razvijata ta nedokončani projekt v različnih državah in na različnih umetnostnih scenah v stalnem dialogu z drugimi avtorji, s skupnostjo in s konteksti, v katerega so potopljeni.

Jeremy Griffaud, Francija – 3 DELA: Ječa, Proti naravi, Najboljša pokrajina
Rojen leta 1991, živi in dela v Nici v Franciji. Griffaud črpa iz klišejev, zasidranih v kolektivnem imaginariju, in iz njih ustvarja absurdna ali parodična dela, ki črpajo iz obrisov njegovega nenavadnega vesolja in fantazijskega sveta.
IG

Daria Pugachova in Zhanar Bereketova, Ukrajina in Rusija – 2 deli: “Sanje po pomladi” in “Krishna”
Dasha+Zhanar, umetnici iz Kijeva in Moskve, sta sodelovanje začeli leta 2019 in se spoznali šele skozi skupno umetniško prakso. Dolgo se sploh nista videli in niti govorili ena z drugo. Glavno sredstvo komunikacije je bila njuna skupna ustvarjalna praksa: video, instalacije, objekti in nastopi.
IG: @dashapluszhanar

Janek Kowal, Poljska – 1 delo: “Mejniki”
Jan Kowal (roj. 1997) je študent Akademije likovnih umetnosti v Katowicah. Zanima ga eksperimentiranje z večmedijsko umetnostjo, ki vključuje video-umetnost, slikarstvo in keramiko. Osredotoča se na domače podeželsko okolje mesta Piotrówka, od koder prihaja, in ga prečesava na lovu za novimi pomeni in zgodbami. Prav rad se vrača vanj.

KURATORICi:

Wera Morawiec, članica kolektiva noks. Deluje v Vroclavu na Poljskem, magistrirala je iz klinične psihologije in je nedavno postala tudi umetnostna kuratorica ter recenzentka. Zanimajo jo vsakdanji prostori, pobude “od spodaj” in kvirovske perspektive, ker jih dojema kot vsakdanje priložnosti za grajenje boljše prihodnosti.
IG

+ Svetlobna gverila


Produkcija: Svetlobna Gverila/Forum Ljubljana, Beam Team in NOKS
Koprodukcija: Klub rečnih kapitanov KRK
Sofinancerji: MOL − Oddelek za kulturo, Turizem Ljubljana, Ministrstvo za kulturo