ALU, FA, NTF, SŠOF & Kari Kola: Park geomertika

Laboratorij Svetlobne gverile

OSMO/ZA, Slovenska 54, Ljubljana
4. februar–maj 2018


Kot del letošnjega sklopa Laboratorija Svetlobne gverile, posvečenega izobraževanju mladih umetniških sil, se obeta javna delavnica, ki jo bosta vodila Brane Ždralo in Luka Frelih. Cilj obsežnejše delavnice je pridobitev nujnih teoretičnih in praktičnih znanj, ki ustvarjalcem omogočajo realizacijo preprostejših (tudi interaktivnih) dinamičnih sistemov z različnimi analognimi in digitalnimi elektronskimi sklopi v povezavi z mikroračunalnikom ali brez. Udeleženci bodo v sodelovanju z mentorjema in kuratorsko ekipo Svetlobne gverile realizirali lasten umetniški projekt z različnimi enotami, kot so denimo senzorji, mikroračunalniki, mehanski aktuatorji, različna svetila in zvočila. Na ta način bodo udeleženci na praktičen način spoznali problematiko izbire različnih tehničnih elementov in programskih orodij. Pridobljeno znanje jim bo omogočilo lažje usklajevanje umetniških zahtev s tehničnimi in finančnimi vidiki produkcije konkretnega umetniškega projekta.

Delavnica poteka v dveh fazah: osem srečanj (predvideni termini ob četrtkih, 16.00−20.00) bo posvečenih elektrologiki in komputroniki. Raznovrstnim eksperimentom in praktični aplikaciji pridobljenega znanja sledi proces izvedbe projektov in njihova priprava za predstavitev. Projekti bodo na ogled spomladi v sklopu 12. festivala Svetlobna gverila v Ljubljani, katerega tema so barve.

Prijave niso več možne.


O MENTORJIH:

Brane Ždralo (1963) je inženir elektrotehnike, zaposlen na Fakulteti za elektrotehniko. V umetniških projektih raziskuje možnosti reciklaže računalniških komponent in ostankov tiskarskih procesov v kombinaciji z različnimi elektronskimi vezji in svetlobnimi viri. Navdihujeta ga futurizem in znanstvena fantastika, v svojih raziskovanjih pa se loteva vprašanja časa, prostora, interaktivnosti in novih dimenzij. V zadnjih letih je kot tehnični sodelavec in svetovalec sodeloval pri številnih umetniških projektih.

Luka Frelih (1974)  je računalniški programer in umetnik, heker s posebno naklonjenostjo prostemu programju in snovalec spletnih strani. Je ustanovni član Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije Ljudmila, predsednik Društva Ljudmila in mreže M3C ter eden od avtorskih sodelavcev Ustvarjalne gmajne.


produkcija: Svetlobna gverila/Forum Ljubljana, Zavod Projekt Atol & Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost