LABORATORIJ SVETLOBNE GVERILE: Podatkovne krajine

Laboratorij Svetlobne gverile: Podatkovne krajine

Laboratorij Svetlobne gverile: Podatkovne krajine
generativne projekcije
Galerija ZVKDS – okna, Trg Francoske revolucije 3, Ljubljana
23. maj−18. junij 2022

mentorji: Marko Plahuta, Matic Potočnik & BEAM TEAM


Laboratorij Svetlobne gverile je utečena izobraževalna platforma, ki že več let poteka v okviru festivala; namenjena je tako umetniškemu opolnomočenju študentov oziroma dijakov kot tudi že profiliranih umetnikov, ki želijo nadgraditi svoje znanje s pomočjo sodobnih tehnoloških orodij.

Letošnji delavniški program za umetnike je bil posvečen podatkovnim bazam in odprtokodnim orodjem za vizualizacijo podatkov. Sodelujoči so na delavnici raziskovali možnosti vizualizacije različnih podatkovnih zbirk. Na podlagi izbranih podatkov, vezanih na Ljubljano, so ustvarili niz generativnih vizualizacij – video projekcij–, ki so na ogled v oknih galerije ZVKDS nasproti Križank. Poleti bo Laboratorij gostoval tudi v novem laboratoriju HEKA v Kopru; tam ustvarjena dela bodo na ogled jeseni na festivalu IZIS v Kopru.

sodelujoči: Martin Podlogar, Saša Ropač, Amadej Plesničar, Lavoslava Benčić, Tamara Mihalič, Jaka Železnikar, Isidora Todorić, Srđan Prodanović

o mentorjih:

MARKO PLAHUTA je informatik-razvijalec, specialist za podatkovno rudarjenje, ki se zadnja leta posveča predvsem vizualizaciji podatkovja, razvoju sofverskih rešitev in projektom, povezanim z mehanskim učenjem. MATIC POTOČNIK je računalničar, ki se ukvarja z razvojem in analizo programja ter z raziskovanjem tehnoloških sprememb in njihovih posledic. Pogosta tema njegovega dela v umetnosti je prelivanje navideznega in resničnega.

STELLA IVŠEK & ANJA ROMIH (BEAM TEAM) sta intermedijski umetnici, ki se ukvarjata z vizualizacijo zvoka, video animacijo in scenografijo, ter se kot VJ-ki s svojima aliasoma 5237 in SMECH že več let pojavljata na različnih dogodkih in festivalih. Dejavni sta tudi kot kuratorki cikla dogodkov V2V (video to video), ki so namenjeni ustvarjalcem na področju video umetnosti, video instalacij in vizualizacij.


produkcija: Društvo Ljudmila – laboratorij za znanost in umetnost, Konzorcij Osmo/za
koprodukcija: PiNA in Konzorcij RUK, ZVKDS, Center arhitekture Slovenije