Laboratorij Svetlobne gverile 24: Video transformacije

Laboratorij Svetlobne gverile: Video transformacije
delavnica za umetnike
mentorja: Blaž Pavlica in Gašper Milkovič Biloslav
predvidena lokacija: prostori ALUO, Tobačna ulica, Ljubljana
marec–maj 2024


Laboratorij Svetlobne gverile je utečena izobraževalna platforma, ki že več let poteka v okviru festivala Svetlobna gverila; namenjena je umetniškemu opolnomočenju tako profiliranih umetnikov kot študentov umetniških smeri, ki želijo s pomočjo sodobnih tehnoloških orodij nadgraditi svoje umetniško znanje. Udeleženci delavnice se bodo pod mentorsko taktirko Blaža Pavlice ter Gašperja Milkoviča Biloslava v letu 2024 posvetili video umetnosti. Na uvodnih srečanjih se bodo najprej spoznali s prakso kodiranja vizualij v živo (live coding) v okolju Hydra, ki je prosto dostopno prek spletnega brskalnika, in raziskovali tehniko video feedbacka, v drugem delu pa bodo z mentorjema sestavili analogno-digitalno postavitev, ki jo bodo v obliki interaktivne instalacije v sklopu festivala predstavili v Mali galeriji Banke Slovenije v Ljubljani. Del instalacije bodo tudi vizualizacije, ustvarjene v učnem procesu na ALUO.

Delavniška srečanja bodo med marcem in majem 2024 potekala 1x tedensko, med 18. in 20. uro, (predvidenih 8 terminov). Število mest je omejeno. Prijave sprejemamo do 31. 1. 20024 na e-naslov: core@mail.ljudmila.org (obvezni prilogi: krajša biografija in portfolio). Kandidati bodo o izboru obveščeni do 10. februarja 2024.

BLAŽ PAVLICA je avdio-vizualni umetnik, avdio inženir, DJ in programer. Z Jašo Bužinelom na Radiu Študent vodi oddajo o klubski in elektronski glasbi Partijska linija in organizira serijo klubskih dogodkov Cosmic sex. Nastopal je z avdio-vizualnim kolektivom Ansambel PRSA, sprva z generativnimi melodijami in zvokom, kasneje pa je prešel na tehniko video povratne zanke oziroma na generativno geometrijo in 3D-rendering. V sodelovanju z Ljudmilo je zasnoval delavnice hekanja in kodiranja za mlade, junija 2023 pa je v okviru projekta B-air v MSUM predstavil instalacijo Zvočno popotovanje v kupoli za potopitveni zvok, ki jo je več let razvijal v okviru PIFcampa. V zadnjih letih je zabeležil kar nekaj live coding nastopov, pri katerih je kodiral v okoljih Hydra in SuperCollider.
GAŠPER MILKOVIČ BILOSLAV je diplomiral iz snemanja na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu in kulturologije na FDV v Ljubljani. Je fotograf, snemalec in eksperimentalni vizualni umetnik, trenutno zaposlen kot kinooperater pri Slovenski kinoteki. Zanima ga predvsem področje eksperimentalnega videa, ki ga raziskuje skozi format videospota in živih AV-nastopov, nekoč kot polovica dvojca IZLAND (z Markom Vivodo), zadnja leta pa pod umetniškim imenom GMB.


produkcija: Strip Core/Forum Ljubljana, Društvo Ljudmila – laboratorij za znanost in umetnost, osmo/za, ALUO (UL) in Mala galerija Banke Slovenije