LEON VIDMAR & MARKO ČEH: SEIZMOLOŠKO MODIFICIRAN OBJEKT

svetlobna instalacija
Soteska
15. junij−11. julij 2020

 

Anima je beseda za dušo. Latinska beseda animatio pa pomeni oživljanje, spodbujanje, navdušenje, živahnost. Instalacija s prižiganjem in ugašanjem svetlobnih teles prepleta različne vire svetlobe in različne materiale, ki svetlobo vpijajo ali odbijajo. Hitro prelivanje te svetlobe predstavlja gibanje – animo. Tako se življenje/gibanje kaže kot skupek svetlob in materialov.

Ob razmišljanju o petih elementih sva prišla do ugotovitve, da skupek primarnih elementov tvori pogoje za življenje. Da bi prikazala nekaj živega, sva se usmerila v animacijo. Hitro prelivajoča se svetloba namreč ustvarja iluzijo gibanja in objektu vlije neke vrste dušo/animo. Objekt tako na nek način oživi. /L. Vidmar & M. Čeh/

MARKO ČEH (1985) deluje kot gledališki in radijski režiser. Po končani gimnaziji na Ptuju je študiral gledališko režijo na AGRFT. V zadnjih desetih letih je realiziral samostojne režije v številnih institucionalnih gledališčih kot tudi na svobodni sceni. Ukvarjal se je tudi s scenografijo in oblikovanjem luči; kot eden izmed soavtorjev projekta Soap Opera (Svetlobna gverila, 2019) pa se vedno bolj posveča tudi vizualnim umetnostim.

LEON VIDMAR (1980) je diplomiral na ALUO v Ljubljani. Z zaključnim delom, kratkim animiranim filmom (Ne)strpnost, v katerem je bil hkrati scenarist, režiser, scenograf in animator, se je širši javnosti prvič predstavil na festivalu Balkanima (2010), kasneje pa še na mednarodnem festivalu Animateka (2010). Dodatna znanja si je pridobil s študentsko izmenjavo na Akademiji likovnih umetnosti na Poljskem, Šoli uličnega gledališča (ŠUGLA) v Ljubljani in šoli performativnih umetnosti Performers House na Danskem. Kot animator med drugim sodeluje tudi s Koljo Saksida in Špelo Čadež.

———-

posebna zahvala: Art Hotel