LEONID TISHKOV: Zasebna Luna

Leonid Tishkov: Zasebna Luna

Leonid Tishkov: Zasebna Luna (orig. Private Moon)
svetlobni objekt
Arheološki park Zgodnjekrščansko središče, streha NLB, obrežje Ljubljanice …(menjajoča se lokacija)


Ruski umetnik Leonid Tishkov v Ljubljani gostuje s projektom, ki tematizira dihotomijo med javnim in zasebnim, hkrati pa izziva naše utečene predstave o prostoru in njegovih zakonitostih. Predvsem pa gre za hudomušen projekt, ki mu ne manjka svojstvene poetike in nadrealistične romantike: naslov projekta ne bi mogel biti bolj direkten, saj gre dejansko za dvojnico Zemljine sopotnice, s katero umetnik potuje po različnih krajih. Tokrat bo Luna našla prostor za počitek na več lokacijah po središču mesta, kjer bo razveseljevala nočne sprehajalce.

LEONID TISHKOV (1953, Nizhnye Sergi, Rusija) je aktiven kot grafik, fotograf, video umetnik, slikar, ilustrator ter avtor instalacij. Njegovo raznorodno večmedijsko delo je prežeto tako z ironijo kot izrazito poetičnimi elementi, ki pogosto prehajajo v sfero nadrealizma. V 80. letih je sprva ustvarjal manjša dela ter ilustracije, po letu 1990 pa je postopoma prešel na večje formate in na instalacije, ki s pomočjo gledališkega jezika evocirajo različne absurdne momente vsakdanjika, pogosto pa vpeljujejo tudi prvine romantičnega in magičnega. Sodeloval je pri številnih razstavnih projektih po vsem svetu; njegova dela se nahajajo v številnih uglednih zbirkah na tej in oni strani Atlantika.


sponzorji: NLB, d. d., Ljubljana, JP Voka Snaga, Javna razsvetljava d. d., Klub rečnih kapitanov Ljubljana; koprodukcija: MGML