LINA STEINER IN MARUŠA UHAN: Retrograd

LINA STEINER IN MARUŠA UHAN: Retrograd
svetlobna instalacija
Mala galerija Banke Slovenije, izložbeno okno [od 21.30] [do 21. 6. 2024]
ODPRTJE: petek, 24. maj 2024, ob 21.30


Lina Steiner in Maruša Uhan sta v skupnem projektu uporabili holografsko projekcijo in z njo orisali pojem retrogradnosti. Avtorici poudarjata, da sta tako način izvedbe kot tudi sam planetarni pojav zgolj iluziji. Kompleksne astronomske ideje o holografskem vesolju – dojemanje tridimenzionalne realnosti, shranjene na dvodimenzionalni površini – igrivo prepletata z znanstvenimi in tudi astrološkimi teorijami o retrogradnosti planetov, ki zaradi svojih navideznih premikov nazaj izzivajo odklon od norme planetarnega gibanja. S konceptom retrogradnosti umetnici izpostavljata dejstvo, da je človek od nekdaj dovzeten za iluzije prav zato, ker verjame, da se vse vrti okoli njega.

LINA STEINER je diplomirala na oddelku za Video in nove medije na ALUO v Ljubljani, kjer trenutno zaključuje magistrski študij – smer Grafika. Svoja dela v večini povezuje z zvokom, predvsem pa po naredi-si-sam načelih snema in montira glasbene videospote. Prav tako glasbeno opremlja eter Radia Študent, kjer se je urila tudi v glasbenem novinarstvu, kot kinooperaterka pa deluje v Mestnem kinu Domžale. Včasih s sonavdušenkami poje ljudske pesmi. MARUŠA UHAN (1994) je končala študij umetnosti na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Njena dela lahko beremo kot komentar na vsakdanje »delovanje« in sodobno držo. V preteklih letih je sodelovala na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. V letu 2021 je prevzela del organizacije in kuratorskega dela v novem galerijskem prostoru Portal 2-7-7-7-8 na ljubljanski Špici.


koprodukcija: Društvo Ljudmila – laboratorij za znanost in umetnost, Mala galerija Banke Slovenije, Univerza v Ljubljani