Marko Batista: Mikrokozmos

Pon. 23. maj 2016, ob 21.30
Botanični vrt // Odprtje


„Človek je s pomočjo svetlobe in steklene leče izumil napravo za opazovanje objektov, ki so premajhni, da bi jih lahko videli s prostim očesom. Tako se mu je odprl bogat svet tekstur in detajlov, kar je spremenilo naš pogled na svet.
Več kot dvesto let star habitat Botaničnega vrta predstavlja domovanje raznolikih vrst rastlin in živali. Gre za lokacijo, ki nas zlahka popelje v mikroskopski svet lokalnega ekosistema. S svetlobo in svetlobnimi odboji razkrivam pravljični svet mikroskopsko majhnih živali. V sodelovanju z raziskovalno platformo Proyecto Agua oblikujem hibridno naravo dveh geografsko različnih okolij. Zanima me odnos barvnih spektralnih elementov in svetlobnih tekstur v simbiozi z gibljivimi informacijami lokaliziranega, očesu nevidnega biotopa. Digitalizirani barvni učinki svetlobe narekujejo gibanje enoceličarjev ter se tako podajo na vizualno pot hibridnih presekov med naravo in tehnologijo. Uporabljene raziskovalne metode oblikujejo preseke svetov, ki v svoji strukturi in vsebini zrcalijo ideje vizualne hibridnosti in kinetike form. Gledalcu ponujajo razmislek o naravi, digitalnih svetlobnih intervencijah ter o biološko determiniranih procesih lokalnega mikrokozmosa.“ /Marko Batista/

MARKO BATISTA je v Ljubljani živeči intermedijski umetnik, eksperimentator zvoka, digitalne video slike in performer računalniško generiranih matric. Diplomiral je iz slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, nato pa zaključil še magistrski študij na University of the Arts London – Central Saint Martins. Svoje delo je predstavil na več intermedijskih festivalih in galerijah tako doma kot v tujini. V zadnjem obdobju redno sodeluje z zavodom Aksioma.

sodelavci: Antonio Guillén, Isabel López de Munain in Proyecto Agua
tehnična podpora: dr. Tina Batista, Matija Praznik, Srdjan Deba in Boštjan Čadež


Koprodukcija: Botanični vrt