MARTIN BRICELJ BARAGA: LUMITRONOM

svetlobna instalacija
vrt pri Križevniški cerkvi
15. junij−11. julij 2020

 

Lumitronom je del serije Metronomi, s katero Martin Bricelj Baraga razvija modularne instalacije za javni prostor, delujoče po principu perpetuum mobile in transformacije energije. V kombinacijah z naravnimi elementi, kot so svetloba, zrak in voda, preizkuša možnosti neskončnega gibanja v ponavljajočih se vzorcih. Eksperimentalna dela, ki jih navdihuje repetitivnost metronoma, evocirajo naravne sile kot vir energije, ki jo je s sodobno tehnologijo moč pretvarjati v različne oblike. Meditativna kinetična instalacija Lumitronom kot primarni vir energije izrablja sončno energijo in jo pretvarja v gibajoče svetlobno telo. Lumitronom, ustvarjen v sodelovanju s pariškim arhitekturnim kolektivom Bellastock, je zgrajen iz zavrženih materialov in je tako primer njihove ponovne uporabe. Rezultat je poetična ambientalna postavitev, ki spominja na jato ptic ali šelestenje listja in gledalca prevzame s svojevrstnimi ritmičnimi sekvencami.

MARTIN BRICELJ BARAGA je intermedijski umetnik in kurator. Njegova dela in skulpture raziskujejo relacije med prostori, okoljem, naravo, tehnologijo in ljudmi. Njegove instalacije in intervencije so pogosto postavljene v neobičajne urbane kontekste ali naravna okolja. Je avtor interaktivnih del, ki temeljijo na ustvarjanju novih situacij v javnem prostoru, koncepta, ki ga sam razume zelo široko in obsega tako dejanske prostore v mestu ali naravi kot tudi virtualne svetove. S svojimi procesualnimi deli, čvrsto zasidranimi v času, izpostavlja čas kot ključni element. Materializacija dela je pogosto zgolj sprožilec, ki vzpostavlja projekt, ta pa se potem razvija v interakciji z njegovimi uporabniki.

Za svoja dela je prejel več mednarodnih nagrad, med njimi nagrade festivala Glow, medijskega bienala Wro, Europrix Multimedia Award, Memefest, Baltimore Magazine, itd. Je direktor MoTA – Muzeja tranzitornih umetnosti, ustanovitelj festivala SONICA ter član raziskovalno umetniške skupine Nonument Group.

 

———-
koprodukcija: Festival Ljubljana