Matej Bizovičar: Brbotanje

Matej Bizovičar: Brbotanje

Matej Bizovičar: Brbotanje
svetlobna instalacija
LUV fest, Park Zvezda, Ljubljana
8. feb.−12. marec 2023

Kaj je tista mogočna sila, ki poganja neskončni tok življenja v vseh njegovih fantastičnih in čudovitih oblikah? Kaj je perpetum mobile, ki omogoča ta nori ples že 4 milijarde let?

Kot osnovni gradnik življenja se morda lahko izpostavi ravno ljubezen v vseh njenih tisočerih oblikah in niansah. Morda je prav tisti občutek hrepenenja in želja po pripadnosti, nevidna moč, ki omogoča ta čudoviti nori ples na tej drobni pikici (morda pa še na kakšni) v vesolju. Ljubezen med partnerjema, med sovrstniki, med otroci in starši, medgeneracijska, spolna, prijateljska in vse ostale nas spremljajo skozi vse življenje. V vseh teh različicah spoznavamo sami sebe skozi oči drugih in iščemo svoje mesto na tem neskončnem vrtiljaku. In najbrž v podobni obliki velja enako za vsa živa bitja. Pri nas ljudeh je ljubezen neposredno povezana z domišljijo. Skupaj tvorita raziskovalni dvojec, ki nas lahko v trenutku odpelje oddaljene svetove in nam daje mnogotere odgovore na večno vprašanje, kaj pa če …? Postavitev  Brbotanje se ukvarja z vsemi temi vprašanji in ponuja, če ne že ravno povsem jasnih odgovorov, pa vsaj razmišljanja v tej smeri.

Park Zvezda je v svoji geometrični osnovi simbol stičišča različnih poti. Lahko pa isto točko jemljemo tudi kot torišče neke osnovne ideje, ki se potem širi v različne smeri in tako išče celovito izkušnjo same sebe. Postavitev Brbotanje je zasnovana na tej osnovi. Različna fantastična bitja v različnih zgodbah, ki pa sta jim skupna želja in občutek pripadnosti, ki se sučejo okoli te točke.