MATEJ BIZOVIČAR: Žarek

Matej Bizovičar: Žarek

Matej Bizovičar: Žarek
svetlobna instalacija
Novi trg, Ljubljana
23. maj−18. junij 2022


Nov projekt Mateja Bizovičarja se formalno in vsebinsko naslanja na podobo spomenika oziroma templja, posvečenega padlim vojakom I. svetovne vojne na pokopališču v Štanjelu. Izhajajoč iz omenjenega spomenika se je umetnik posvetil raziskovanju t.i. negativnega oziroma praznega prostora v arhitekturi. Kot pravi avtor, je pogosto prav gostota praznine tista, ki omogoča obstoj nam vidnega fizičnega sveta; gre za implikacijo, ki jo lahko prenesemo tudi v različne druge družbene kontekste.

Bizovičarjev projekt, ki ga tvorijo prepletene drevesne veje in svetloba, replicira prostor treh niš med stebri na templju v Štanjelu. V drug prostor in kontekst replicirane niše delujejo samostojno in z uporabo nekoč živega materiala predstavljajo tudi v pomenskem smislu kontrapunkt togi in klasicistični kamniti arhitekturi. Končni rezultat je svojevrstni negativ spomenika, ki namesto na monumentalnost stavi na efemernost ter začasnost.

MATEJ BIZOVIČAR (1969, Ljubljana) je v letih 1991–1995 študiral slikarstvo na ALUO v Ljubljani. Od leta 1993 ustvarja v ateljeju v Metelkova mestu. Sodeloval je pri gledališču, na Radiu Študent, že več kot 20 let je vpet v projekt Hostla Celica. Preživlja se tudi z opremljanjem lokalov, turističnih objektov in stanovanjskih prostorov. Izdeluje unikatno pohištvo in je nasploh predan delu z lesom. Na likovnem področju se ob slikarstvu ukvarja tudi s kiparstvom, prostorskimi postavitvami in mozaiki; tako je med drugim ustvaril instalacijo Ribogunci, s katero je gostoval na festivalih Skopje Light Art District ter na Vilnius Light Festival.