Meta Grgurevič & Jaša: Oni (Srce mi je razgnalo v roju drobnih eksplozij)

trajna svetlobna skulptura
Svetlobni park (ob Gradaščici v Trnovem)
ODPRTJE: petek, 14. junij, ob 21.30 [do 2024]

 

Projekt z umetniško nadgradnjo tipske ulične opreme vnaša v parkovno zasnovo moment nenavadnosti in presenečenja, ki predstavlja motnjo, odklon v sistemu. Modificirana ulična svetilka se čez dan zlahka zlije z okolico, ob mraku pa zaživi kot kiparski objekt, svetlobna metafora za  komunikacijo kot odprt, ponavljajoč se proces, ki nenehno vzpostavlja in hkrati presega nevidno mejo med udeleženci. Njeni sijalki namreč utripata v ritmu posnetega dialoga, svojevrstne avtomatizirane poezije o vsakdanjih stvareh, ki jo bo moč ob vznožju kandelabra tudi poslušati.

 

META GRGUREVIČ & JAŠA sta študirala slikarstvo na likovni akademiji v Benetkah, in se nato vrnila v domovino, kjer sta kot tandem ali samostojno realizirala vrsto odmevnih razstavnih oziroma performativnih projektov. Skupaj sta mdr. leta 2015 sodelovala tudi na 56. beneškem bienalu, kjer je JAŠA zastopal Slovenijo.

programiranje zvoka in luči: Martin Podlogar / kiparska dela: Marko Kovačič / akustično svetovanje: Luka Bernetič / arhitekturno svetovanje: Kuno Mayer / oblikovanje zvoka: Mario Babojelič / konstrukcija: Jan Švab / vodenje del: Saša Tešič