Nonument Group: Pionirska železnica – Od nikoder nikamor

participatorni zvočni sprehod – dogodek
nekdanja trasa Pionirske proge med koseškim bajerjem in ZOO
sobota, 25. maj, ob 21.00

 

Performativna akcija oživitve nekdanje Pionirske proge združuje zvočni sprehod ter svetlobno intervencijo z gibalno koreografijo na nekdanji trasi te danes že pozabljene železnice. Pionirska proga je bila dolga 3,9 km, v celoti pa so jo upravljali otroci – pionirji železničarji. Na obrobju tedanje Ljubljane je delovala med leti 1948 in 1954 in priča o pomembnem delu naše novejše zgodovine; služila je pripravi mladih na življenje v družbi, spoznavanju tehnike, vzgoji in tudi razvedrilu. Intervencija Nonument Group temelji na raziskavi arhivov o pionirski progi, za katero so se na trasi ohranile samo spominske table, kot tudi intervjujev z graditelji, delavci in njenimi uporabniki. Dogodek bo mogoče opazovati in hkrati v njem aktivno sodelovati; projekt bo kasneje predstavljen tudi v obliki umetniške publikacije in razstave.

 

NONUMENT GROUP je multidisciplinarni raziskovalno-umetniški kolektiv. Poslanstvo kolektiva je raziskovanje skrite, zapuščene in pozabljene arhitekture 20. stoletja ter izvedba umetniških intervencij, s katerimi opozarjajo na njen obstoj.

 

koncept in vizualna zasnova: Neja Tomšič & Martin Bricelj Baraga / raziskava: Danica Sretenović & Barbara Tomšič / svetovanje: Nika Grabar & Miloš Kosec / zvok: Sašo Kalan / tehnično oblikovanje: Igor Vuk / posebne zahvale: Mladen Bogić in bivši pionirji železničarji

 

produkcija: KUD MoTa